друкувати


Прикарпатські рятувальники звітувались за рік і бавили журналістів спеціальним спорядженням

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-16 11:15:50

Своє професійне свято відзначатимуть 17 вересня українські рятувальники. З даної нагоди начальник головного управління МНС в Івано-Франківській області підполковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький провів прес-конференцію, під час якої підвів підсумки діяльності підрозділів ввіреної йому структури в поточному році.

Зі слів пана Чернецького, в звітному періоді в області сталося 6 надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, близько 800 пожеж, на яких загинуло 30 осіб, в тому числі 1 дитина. Ще 34 людини загинуло на водах регіону.

З метою недопущення виникнення надзвичайних подій та ліквідації їх наслідків, на бойовому чергуванні щоденно перебувають близько 300 рятувальників. У складі головного управління МНС діють 16 районних та міських відділів. Крім пожежної служби структура включає також підрозділи вибухотехніків, гірських рятувальників та річковий аварійно-рятувальний центр. Тож, як зазначив керівник ГУ МНС, сьогодні можна впевнено сказати, що рятувальна служба відповідає двом основним вимогам, які до неї висуваються: оперативності та універсальності. «В Україні немає іншої такої служби, - зазначив Володимир Володимирович, - яка б могла прийти на допомогу в будь-якій ситуації».

Відтак лише в поточному році прикарпатські рятувальники здійснили близько 2 тисяч екстрених виїздів на ліквідацію надзвичайних подій.

Особливістю передсвяткової прес-конференції стало проведення її в таки би мовити польових умовах. Захід відбувся в наметовому містечку, розбитому на стадіоні ГУ МНС. Після брифінгу прикарпатські рятувальники продемонстрували журналістам наявні у них техніку і спеціальне спорядження, вправність у підйомі по стіні за допомогою штурмової драбини, використанні гірського спорядження, пошуку вибухових пристроїв, порятунку постраждалих в зоні хімічного і радіологічного забруднення, бойовому розгортанні пожежних розрахунків та звісно ж у гасінні пожежі. Спробувати себе у ролі рятувальника перепало і деяким представникам засобів масової інформації. Одягнувши часто важке і не завжди зручне спорядження, «попрацювавши» трошки пожежними, бійцями підрозділу розмінування та хімзахисту, вони остаточно переконались, що за лаштунками романтики професії рятувальника криється важка, наполеглива і копітка щоденна праця. Праця не заради слави і нагород, а заради збереження життя людей.

Автор: Сергій БІЛИЙ