друкувати


Головний тренер БК «Говерла» розповів про завдання на новий сезон

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-15 05:00:56

Вчора, 14 вересня, гостем редакції sport.if.ua став головний тренер баскетбольного клубу «Говерла» Євген Мурзін.

Під час спілкування з журналістами та відповідаючи на усі запитання, які ставили відомому спеціалісту у веб-чаті та на нашому порталі, керманич нашого суперлігового клубу підвів підсумки підготовки до чемпіонату Суперліги 2010-2011, ознайомив з нинішнім складом «Говерли», а також окреслив завдання, які стоять перед колективом у новому сезоні. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші запитання та відповіді Євгена Мурзіна.

Про підготовку до нового сезону
- Все пройшло за планом. Підготовка команди до нового сезону передбачала кілька етапів. Спочатку ми зібралися неповним складом в Івано-Франківську, потренувалися, потім виїхали на перший збір до Євпаторії, де працювали головним чином над загальною фізичною підготовкою. Цим збором ми задоволені, зокрема тим, що перевірили молодих виконавців. Потім ми повернулися в Івано-Франківськ, де у відремонтованому залі провели другий етап зборів, присвячений техніці, веденню, кидкам… Наступний етап ми провели в Литві, зігравши п’ять спарингів. І нарешті, на турнірі в Миколаєві, який стане останньою репетицією до чемпіонату, ми проведемо три гри з «Ферро-ЗНТУ», МБК «Миколаєвом» і «ДніпроАзотом». 20-го вересня ми повертаємося до Івано-Франківська, а вже 25-го стартує регулярний чемпіонат. Чекаємо його з нетерпінням!

Про тренувальні збори в Литві
- Графік ігор у Литві був важким. Спарингам передували лише два дні на адаптацію та важкий переїзд. Ми діставалися місця збору окремо: американці їхали через Польщу, решта команди – через Мінськ. Потім ми провели три гри поспіль, з них – дві із представником російського Дивізіону «Б» «Сургутом». Крім того, зіграли з місцевими, доволі міцними командами «Ювентус», «Рудупсом» та «Невежисом». В усіх також здобули перемоги. Була можливість експериментувати, була можливість награвати певні зв’язки, зрештою – познайомитися з командою загалом і з кожним із гравців окремо, побачити їх безпосередньо у грі.

Про те, хто з гравців команди проявив себе найкраще у Литві
- Виділяти нікого не буду. Але, якщо говорити про стабільність, то не всі провели збори на одному рівні. Можливо, найбільш готовим до навантажень був Павло Улянко, котрий влітку провів ігровий цикл зі збірною Білорусі і було видно, що він більш тренований ніж усі інші. Тому я намагався дати менше ігрового часу, відтак, просто поберіг його. Скажу одне – всі старалися, байдужих не було, усі виконували тренерські установки. Враховуючи, що це були перші ігри, я задоволений.

Про зміни у ростері команди
- В Литві до нас приєдналися Павло Улянко та чотири американці (Данте Свонсон, Ерік Колмен, Джеремі Шаппел і Деррік Зіммерман). Анатолій Дубнюк повністю відновився після травми та залишається в команді. Щодо Володимира Гуртового, то з ним ми розійшлися за взаємною згодою, ніяких претензій до нього немає. А на його місце ми запросили Олексія Полторацького, який наразі перебуває на перегляді. Приїхав учора, встиг провести вечірнє та ранкове тренування. Ігри в Миколаєві покажуть ступінь його готовності. Гравець досвідчений. Гадаю, проблем з ним не має виникнути. Крім того, ми вели переговори з Євгеном Аннєнковим, однак потім з’явився хороший варіант із Дерріком Зіммерманом, і ми обрали його. На Зіммермана я покладаю великі надії, причому розраховую на нього не лише як на гравця, котрий провів в Україні два сезони, а й як на сполучну ланку між українськими та американськими виконавцями. Деррік – чудова людина, справжній професіонал, роботяга, тобто людина, яка сприятиме зміцненню колективу. Він – прекрасна людина, справжній професіонал і трудяга.

Про склад команди (загалом)
- Поки що на сьогоднішній день склад команди повністю сформований, і жодних змін ми не плануємо. Порівняно з минулим сезоном склад команди більш рівний та розрахований на тривалу турнірну дистанцію. Крім того, у лідерів є гідна заміна на кожній із позицій. Гадаю, що у новому сезоні склад команди буде сильнішим ніж минулорічний. З усіма гравцями підписані контракти, окрім Олексія Полторацького, який поки перебуває на перегляді.

Про те, хто краще – Данте Свонсон/Деррік Зіммерман чи Патрік Спаркс?
- Статистика, яку демонстрували минулого сезону Данте Свонсон у Польщі та Патрік Спаркс у «Говерлі», вказує на певну схожість обох гравців, але насправді вони різнопланові. Свонсон – гравець більш захисного плану, більш швидкісний. Звісно, при виборі зіграла свою роль ціна, адже ми не змогли задовольнити запити Патріка Спаркса, які зросли після успішно проведеногопопереднього сезону. З іншого боку, моє розуміння баскетболу відштовхується від захисту. Спаркс брав нападом, а у захисті недопрацьовував, що викликало певні запитання. Той же Деррік Зіммерман, вважаю, в захисті виглядатиме значно краще, ніж Спаркс.

Про те, чи стане Ерік Колмен гідною заміною Майку Фрейзеру?
- Це абсолютно різні гравці – і в плані розуміння гри, і в плані функцій, які вони виконують на майданчику. Щодо Колмена, то спершу ми мали значні сумніви щодо його фізичної форми, однак Литва показала, що це думаючий різносторонній гравець з передачею. Йому не треба пояснювати його місце на майданчику як у захисті, так і в нападі. Маю надію, ще новий сезон буде успішним для Еріка.

Про Джеремі Шаппела
- Це унікальний гравець, якого я називаю «маленьким Фрейзером». Фізично це дуже обдарований гравець. Головне, правильно його використовувати. Він молодий, хоче довести свій рівень. З ним приємно працювати.

Про лідера команди у новому сезоні
- В моєму розумінні, лідер, «мозок» команди – це завжди перший номер. Тому я вірю в пару Свонсон-Зіммерман. Гадаю, вони мають впоратися із цим завданням. У моєму розумінні лідер – це не той, хто набирає найбільшу кількість очок, а той, хто веде команду за собою, показує особистий приклад і не боїться взяти відповідальність на себе.

Про стартову п’ятірку у новому сезоні

- Щодо стартової п’ятірки, то в Литві ми стабільно стартували в такому складі: Данте Свонсон, Джеремі Шаппел, Павло Улянко, Ерік Колмен і з українців – Віктор Герасимчук. Виходив на цю позицію й Ігор Кривич, тобто певні варіанти були, але стабільну п’ятірку я назвав.

Про завдання «Говерли» на новий сезон

- Не секрет, що справжній успіх команди – це не тимчасовий результат, здобутий у якомусь одному сезоні, а стабільність протягом багатьох років. Першочергове завдання, яке стоїть перед командою, – потрапити до вісімки, а у плей-офф посісти якомога вище місце. Ми розуміємо, що чемпіонат буде важким у зв’язку зі збільшенням кількості ігор, а також тим, що через географічну віддаленість нам буде найважче, тому намагалися провести хорошу загально-фізичну підготовку перед стартом сезону.

Про те, чи планується залучення молодих гравців дубля під основу
- Як я вже казав, в нас основний склад – це 11 гравців. Очевидно, що два місця ми плануємо для молодих гравців. Не знаю, чи заслужать вони ігровий час на майданчику. Зрозуміло, що хто кращим буде виглядати у дублі, той матиме шанс бути залученим за першу команду. На сьогоднішній день поки ніхто зі складу дублюючого складу не тренується з основою, тому що в нас залишилося дуже мало часу до початку чемпіонату, відтак потрібно максимально підготувати основну команду.

Про враження від оновленого манежу Коледжу фізичного виховання
- Ніякого дискомфорту не відчував ще минулого сезону. Хіба що був дискомфорт суто технічний. Але та атмосфера, яка панувала у залі та у команді, безумовно, компенсувала усілякі недоліки, що стосувалися паркету чи ремонту арени. Зараз ми маємо чудовий домашній майданчик з усіма відповідними умовами.

Про те, чи не виникає бажання самому вийти на майданчик і показати, як треба грати

- Я пройшов вже цей етап, він був на початках моєї тренерської кар’єри. А зараз є навіть такі речі, які навіть я, скажімо так, не міг би показати. Головне, щоби гравці правильно реалізовували ідеї тренера.

Джерело: sport.if.ua