друкувати


М.Негрич: Хочу навести порядок в кожному селі Коломийщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-15 03:15:15

Зустрічі керівництва Коломийського району й Івано-Франківської області відбулися з громадами Молодятина й Слободи в один день. Коли влада йде до народу – це позитив. Oбов’язок влади сьогодні – відновити взаємовідносини та довіру.

Зустрічі провів голова Коломийської райдержадміністрації Михайло Негрич та голова районної ради Дмитро Неміш.

Були присутні й начальник головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації Віталій Семків, заступник голови райдержадміністрації Леся Білищак, керівники відділів і управлінь, редакція газети "Вільний голос".

Очолює Молодятинську сільську раду в.о. сільського голови Марія Копильців. В селі зроблено чимало, однак завдання були, є і будуть, оскільки час від часу зношуються дороги, приміщення, а бюджет потребує фінансового поповнення.

Село газифіковано вже давно, ще за першого очолювання Михайлом Негричем райдержадміністрації. Цьогоріч при підтримки очільника району відремонтовано дорогу Шевченка і Франка. Дбають у селі і про благоустрій: на цвинтарі розчистили територію, а щоб в селі було охайно, уклали договори з комунальним підприємством про вивіз твердих побутових відходів так як це роблять в інших населених пунктах Коломийщини. У 2009 році зроблено капітальний ремонт трансформаторних підстанцій, замінено опори. Цьогоріч в Молодятинській школі відремонтовано каналізацію, придбано матеріали для ремонту підлоги та закуплено інвентар та суму 8 тис.грн. Також проведено поточний ремонт адмінприміщення сільської ради на суму 7,5 тис.грн та поточний ремонт клубу.

На зустрічі йшлося про будівництво сільського стадіону та добудову другого корпусу школи . Сесією сільської ради буде прийнято рішення про виділення землі під стадіон, також буде зроблено ямковий ремонт дороги. З громадою домовлено організувати біля кожної оселі водовідвід, хто не змозі – допоможе сільська рада. Вирішено питання з освітленням центральної дороги: сільраді належить виготовити технічну документацію на 2011 рік. Щодо добудови спортзалу і їдальні, Михайло Негрич розпорядився виготовити проект на добудову.

Жителі села були активними, запитували, цікавилися, висловлювали думки, схвалюючи такі зустрічі влади з простими людьми. Зокрема, цікавилися вирішенням питань щодо якісного енергопостачання. Зима не за горами, подорожчав газ, тож як бути простому селянинові, - турбувалися люди. Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення РДА Наталія Качур детально розповіла про соціальну підтримку з боку держави. "Поза увагою не залишиться жодна адресна заява, - заспокоїла Наталія Качур, - і в законодавчому руслі надаватиметься допомога".

"Якби у вашому селі не було проблем, ми б не приїжджали, - сказав на закінчення Михайло Негрич. – Відвідуємо кожен населений пункт для того, аби прозвітував сільський голова і почути вас. Крім того, хочу навести порядок в кожному селі і ті питання, які ми сьогодні порушили, будуть враховані й виконані". Він подякував за активну участь у зустрічі й побажав жителям Молодятина обрати на виборах достойних кандидатів, з реальними можливостями.

Звітуючи про виконану роботу, Слобідський сільський голова Ігор Недільський ознайомив громаду й запрошених з соціально-економічним розвитком сільської ради. Кількість населення в Слободі становить 1004 осіб. На території села розташовано ТзОВ "Прикарпатські зорі", цех по розливу мінеральної води "Слобода". В селі є загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, фельдшерсько-акушерський пункт і клуб. У 2009 році у школі виготовлено технічний паспорт та придбано електроплиту на суму 3,8 тис.грн. У приміщенні бібліотеки замінено віконні блоки на енергозберігаючі, проведено капітальний ремонт трансформаторних підстанцій. На сьогодні у місцевій школі ведеться ремонт системи холодного водопостачання та системи опалення.

У 2010 році зроблено капітальний ремонт адмінприміщення сільської ради, де також розміщені ФАП, бібліотека та пошта. Торік було перекрито покрівлю.

Як і в кожному селі, Слобода потерпає від розбитих доріг, а оскільки село розташоване в гірській місцевості, питання потребує постійного контролю. Як було видно зі звіту голови, в селі зроблено багато, та сільський голова стурбований заміною вікон у клубі та його зовнішнім косметичним ремонтом, на що голова району пообіцяв замінити вікна. Під час спілкування, яке, до речі, було невимушеним, виникла пропозиція відкрити дитячий садок у приміщенні школи. Домовлено до 1 грудня цього року здати садок в експлуатацію. Вирішено також включити село до обласної програми з питань вуличного освітлення на 2011 рік, а щодо ремонту доріг, то, за словами начальника дорожньо-експлуатаційної дільниці Юрія Чорнописького, службою у справах автомобільних доріг області виділено 330 тисяч на берегоукріплення центральної дороги, тож до роботи приступлять найближчим часом, а будівництво доріг буде внесено в план на 2011 рік. На запитання жителів відповідали голова райдержадміністрації Михайло Негрич і представники відповідних служб. Турбуються жителі і колишнім, а нині не задіяним приміщенням побут комбінату, працевлаштуванням населення. Голова міськрайонного центру зайнятості Василь Глаголюк запропонував створити за державної підтримки в селі кооператив. Вирішено також замінити старі електричні опори на нові, реконструкцію буде продовжено у 2011 році.

У зустрічі взяв участь начальник головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Віталій Семків.

На завершення Михайло Негрич побажав мешканцям Слободи доброго здоров’я та впевненості у завтрашньому дні.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА