друкувати


Китай залучає Україну до розробки нових літаків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-15 01:20:21

Китай залучає Україну до розробки нових літаків. Як повідомила прес-служба держпідприємства "Антонов", такі домовленості були досягнуті за підсумками візиту в Україну делегації КНР на чолі з Ваном Яном - членом політбюро ЦК КПК.

Посилення співпраці двох країн у в області авіабудування полягає в проектуванні регіонального реактивного літака ARJ 21, модернізації транспортного Y8 і супроводі експлуатації в КНР літаків Ан-12, Ан-24, Ан-26 і Ан-30, пише "Коммерсант-Украина" в статті "Китай попал в разработку".

Україна також має намір брати участь в будівництві учбово-тренувального літака L - 15 (китайська версія російського Як-130) і розробці першого китайського вантажного літака. "Наші угоди пов'язані договором конфіденційності, тому ми не можемо детальніше розповісти про розробку нового літака", - повідомили в прес-службі "Антонова".

Проте, експерти вважають, що Україна навряд чи братиме участь в спільному з Китаєм будівництві літаків. "Швидше за все, це будуть окремі комплектуючі",- говорить директор Центру політичного і економічного аналізу Олександр Кава. Він відмічає, що Китай намагається робити літаки самостійно, а від партнерів йому потрібні лише технології.

"Boeing і Airbus не погоджуються продавати Китаю технології. Україна в цьому питанні зговірливіша - так, для літака ARJ 21 "Антонов" розробляв крило (зараз цей літак проходить льотні випробування), хоча ARJ 21 є прямим конкурентом українському Ан-148", - говорить експерт.

"Українські авіабудівники також побоюються тісної співпраці з Китаєм. "У нас є твердий контракт на продаж шести двигунів АИ-222 для китайського L - 15. Контракт передбачає опцію на постачання 200 моторів, але вона реалізована не буде. Вони постараються зробити двигун самі", - говорить голова ради директорів ВАТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв. Він відмітив, що "Мотор Січ" виступає категорично проти передачі технології виробництва двигунів в Китай.

Джерело: ТСН.ua