друкувати


Нацбанк вирішив дізнатися реальні розміри комісійних платежів українських банків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-15 08:50:44

Нацбанк зацікавився банківськими комісіями і зобов'язав кредитні установи повідомити йому обсяги комісійних стягнень та їхню структуру. Регулятор говорить, що ці дані необхідні йому для вдосконалення банківського законодавства.

Експерти вважають, що Нацбанк хоче дізнатися реальні розміри комісійних платежів, посилити контроль за переведенням у готівку коштів і в майбутньому ввести граничні розміри комісій, пише "Комерсант-Україна" у матеріалі "НБУ увійшов до комісії".

Нацбанк зобов'язав банки до 20 вересня надати йому інформацію про обсяги та структуру комісійних доходів. "З метою виконання функцій нагляду просимо надати інформацію про структуру та обсяги комісійних доходів, отриманих банком за станом на 1 вересня", - говориться в телеграмі НБУ від 14 вересня. Комісійні доходи повинні бути розподілені за видами операцій, в залежності від фінансового інструмента. Наприклад, за операціями кредитування, з цінними паперами, на валютному ринку і ринку банківських металів. Необхідно також надати НБУ дані про комісійні доходи від позабалансових операцій і довірчого управління. Законодавством не обмежується розмір комісій, встановлюваних банками індивідуально.

У центробанку кажуть, що деталізувати інформацію про комісії необхідно в рамках інвентаризації валютного і кредитного ринків. "Це не єдиний документ, який розроблявся для гармонізації ринку та поліпшення банківського законодавства з використанням світового досвіду", - заявив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик. За даними НБУ, комісійні доходи банків на 1 липня склали 6950 мільйонів грн, на 1 серпня - 8,2 млрд грн.

Експерти вважають, що дані необхідні НБУ для виявлення сумнівних операцій. "Нацбанк хоче побачити, які банки більше заробляють на комісіях. Це стосується боротьби з відмиванням брудних грошей, наприклад, при переведенні в готівку коштів. Крім того, можна буде ранжувати банки, вивести питому вагу комісійних доходів і витрат, дізнатися, наскільки банки конкурентні", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. "Інформація про структуру комісійних доходів дає практично повну картину про специфіку роботи банку і його конкурентні переваги на ринку. Вона може бути використана як для вивчення тенденцій на ринку банківських послуг, так і для більш вузьких цілей - наприклад, для моніторингу сумнівних операцій окремих банків", - говорить аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.

Серед іншого НБУ може скористатися отриманими даними, щоб дізнатися реальні розміри комісій банків. "Нацбанк шукає частину доходів, яка повинна амортизуватися. Можливо, він хоче побачити, з чого складаються комісії, щоб розрахувати реальну ставку за кредитами", - вважає директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу "ВіЕйБі Банку" Антон Шаперенков. Після цього Нацбанк може взяти комісійні доходи банків під свій контроль. "НБУ хоче відслідковувати їх, щоб не було прихованих комісій, що впливають на ставки по кредитах і депозитах, - говорить голова правління "Індустріалбанку" Леонід Гребинський .- Можна обмежувати комісії, але такі заходи не приносять плодів, так як кожен банк знайде спосіб обійти обмеження регулятора".

Джерело: ТСН.ua