друкувати


В.Брус: Потенціал для створення сільськогосподарських кооперативів на Прикарпатті є

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-14 05:10:50

Як поінформував 11 вересня на засіданні колегії Івано-Фарнківської облдержадміністрації заступник голови ОДА Василь Брус, «підготовлено документи для включення до реєстру 46 нових сільськогосподарських кооперативів». З них 27 багатофункціональні, 12 - заготівельні, 5 - виробничих 1 - з обробітку землі і 1 - сервісний. Створення кооперативів «дасть змогу залучити до праці на селі більше ніж півтисячі прикарпатців».

За словами Василя Бруса, «потенціал для створення кооперативів в області є, в тому числі й за рахунок фонду загальнообов′язкового державного страхування на випадок безробіття». А це щорічно більше 30 млн. грн., - підкреслив Василь Брус. За ці кошти можна сформувати матеріально-технічну базу нових кооперативів та покращити її в існуючих.

В області, як прозвучало на колегії, планується створення кооперативів - з утримання великої рогатої худоби та збуту молока - в Галицькому районі, з виробництва та реалізації м'яса в Косівському районі, вирощування зернових та круп'яних культур на площі 125 га - у Рожнятівському районі, з обробітку землі та виробництва м'яса – у Городенківському районі та ін.

На Прикарпатті особисті селянські господарства мають у користуванні 7 222 трактори і 451 зерновий комбайн. Успішно працюють виробничий кооператив ім. Івана Франка у с. Іваниківка Богородчанського району, кооператив «Стожари» у с. Завій Калуського району, який займається заготівлею молока, обслуговуючий кооператив «Липівський» у селі Липівка Рогатинського району. Необхідно використовувати їх досвід – наголосив на колегії заступник голови ОДА Василь Брус.

Головуючий на колегії голова облдержадміністрації дав доручення «продовжити роботу» зі створення робочих місць у сільській місцевості . Це, за словами Михайла Вишиванюка, «надзвичайно важливо, адже на Прикарпатті – більше 100 тисяч гектарів необробленої землі».

В результаті реалізації Програми підтримки розвитку сільськогосподарських кооперативів в області передбачається залучення в обробіток 63 тис. га землі.

Довідково. Станом на 1 вересня на обліку в центрах зайнятості перебувало 7,5 тисяч прикарпатців.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА