друкувати


Податковою службою Івано-Франківщини розглянуто 124 письмові звернення громадян

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-14 12:30:49

З початку року до ДПА в області та підпорядкованих податкових інспекцій надійшло 124 письмові звернення громадян, в тому числі 111 (89,5%) заяв, 12 (9,7%) скарг та одна (0,8%)  пропозиція. 

Практично у кожному другому зверненні громадяни повідомляють податківців про порушення діючого податкового законодавства суб’єктами господарської діяльності області.

Так нещодавно ДПІ в м.Івано-Франківськ розглянуто колективне звернення від мешканців одного з будинків, що знаходиться на околиці обласного центру. У заяві йшлося про незаконну діяльність продуктового магазину, розташованого у приміщенні колишнього гаражу, та літнього майданчика біля нього.

При перевірці вказаного суб‘єкту підприємницької діяльності – фізичної особи податківцями виявлено численні порушення Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій»: проведення розрахункових операцій без застосування РРО та, відповідно, невидача розрахункового документу встановленого взірця; невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі, зазначеній у денному звіті, роздрукованому на РРО; порушення порядку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації.

За ці порушення до СПД застосовано штрафні санкції в розмірі близько 1,5 тис. грн та складено протокол про притягнення посадової особи до адміністративної відповідальності.

Також івано-франківськими та косівськими податківцями розглянуто звернення жителів стосовно незаконного здійснення підприємницької діяльності фізичними особами. Інформація, наведена у зверненнях, знайшла своє підтвердження. Громадян притягнуто до адміністративної відповідальності за провадження господарської діяльності без державної реєстрації.

ДПІ в Косівському районі розглянуто звернення громадян з повідомленням про продаж слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку підприємцем – фізичною особою, який здійснює діяльність у районному центрі. Працівниками інспекції проведено перевірку наведених фактів та виявлено порушення діючого законодавства. До зазначеного підприємця застосовано штрафні (фінансові) санкції в сумі 1034 грн.

Надходять також і звернення, в яких громадяни піднімають питання, що не входять до повноважень податкових органів (8% від кількості розглянутих звернень). Як приклад - колективне звернення до Калуської ОДПІ від чотирьох громадян, які проживають у м.Калуші з проханням прийняти міри до продавця торгівельної палатки, яка грубо поводиться з покупцями та обраховує їх. Дане звернення, відповідно до ст.7 Закону України "Про звернення громадян, направлене на розгляд в управління у справах захисту прав споживачів, про що повідомлено заявникам.

В порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість письмових звернень зменшилась на 25, або 16,8%. Також спостерігається зменшення на 7, або 36,8% кількості письмових скарг громадян.

Найбільше письмових звернень громадян надійшло від жителів м.Івано-Франківська (41 звернення, або 33,1% від загальної кількості звернень), та Надвірнянського району (6 звернень, або 4,8%).

Джерело: Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області