друкувати


Вперше відбувся міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-13 01:15:56

Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ, що позиціонував цієї осені наше місто в Європі як справжній культурно-поетичний центр, не обмежився власне поезією. Творчість українських та європейських поетів супроводжувалася роботами відомих фотомитців, експозиції яких чернівчани та гості міста мали змогу спостерігати під час літературно-мистецьких заходів фестивалю.

Виставка "ILLUSION" колишньої чернівчанки Марти Валуєвої, що наразі проживає в Литві, була експонована протягом трьох фестивальних днів у комплексі "Сорбонна". Її відкриття співпало із сигарно-поетичним вечором та виступом Юрія Андруховича і разом ці заходи першого фестивального дня стали, напевно, його найяскравішою та найцікавішою сторінкою. Марта вперше пропонує українському глядачеві експозицію власних робіт, хоча вже протягом кількох років є достатньо відомою в країнах Західної Європи, де експонувала як свої персональні виставки, так і приймала участь у колективних мистецьких фотопроектах.

Серія робіт Марти Валуєвої, що була презентована учасникам, партнерам та відвідувачам фестивалю, присвячена саме чернівецькому MERIDIANу і є, за думкою авторки, "ілюстрацією обумовленого життя". За уявленнями Марти, весь світ – це ІЛЮЗІЯ, а все, що нас оточує – суцільний простір, без центру та країв.

Цей цикл фотографій чернівецько-литовської фотомайстрині було створено за допомогою подвійної експозиції та комп’ютерної маніпуляції в контрастних кольорах, що передає відчуття непостійності навколо людини, минучості як страхів і очікувань, так і короткочасного задоволення та щастя.

Власне на фотовиставці під час поетичного вечора увага не акцентувалася. Як зазначили організатори фестивалю, експозиції, які супроводжують СЛОВО, не мають сприйматися окремо від процесу. Деколи вони слугують у певній мірі фоном літературного дійства та змістовно доповнюють його, або складають разом із СЛОВОм одне семантичне ціле.

Але слід зазначити, що "ІЛЮЗІЇ" дійсно були особливою та цікавою "родзинкою" MERIDIAN CZERNOWITZ. Принаймні, подібної фотовиставки в Чернівцях ще не було, і тому всі ті, хто мав можливість відвідати цей фестивальний захід, стали "обраними" свідками унікальної творчої манери європейської фотомисткині.

Більша частина сюжетів фоторобіт Марти Валуєвої з колекції "ILLUSION" була заснована на теми творів відомих поетів ХХ століття та логічно доповнює творчу атмосферу фестивалю.

Не оминув MERIDIAN CZERNOWITZ і перлину мистецького життя Чернівців - у перший день фестивалю в Чернівецькому художньому музеї відбулося відкриття фотовиставки відомого французького фотохудожника Алена Рів’єра, присвяченої творчості великого чернівецького німецькомовного поета Пауля Целана, що половину життя прожив у Франції в ностальгії за рідними Чернівцями і завжди вважав себе буковинцем.

Виставка носила назву "Прихований шлях" і складалася з 28 фоторобіт автора, кожній з яких присвячувався той чи інший вірш Пауля Целана, що був роздрукований на спеціальному папері та розташовувався поруч відповідного вірша.

На світлинах Алена зображені цигани. Чому саме цигани? Під час численних поїздок до країн Східної Європи автор багато спостерігав за циганами, за особливостями їхніх звичаїв, одягу, рухів, способу життя та поведінкою – тобто за всім тим, що, власне, й відрізняє їх від усіх інших груп населення. Йому здавалося, що цигани завжди хотіли підкреслити цю різницю, яка має для них величезне значення, наче слугує особливою формою життя, що надає можливість зберегти власну культуру та історію.

Цигани на фотографіях Алена Рів’єра зображені із прикладеною рукою до обличчя. Автор пояснює: "Фотографуючи цих людей, я просив прикладати руку до обличчя. Рука має важливе значення для циган. Це – інструмент, який дозволяє працювати, але в той же час це слід чи знак людини та її минулого".

За думкою Алена, ранні роботи Целана свідчать про неабияку чуйність, почуття і стосунки поета з його оточенням. Вже в них поет висвітлює, так би мовити, спільність буття, що пізніше із чіткістю проявиться у багатьох його віршах. Голос Целана видається в них скромним, скритим та усамітненим, наче прихований шлях чи слово у світі, що пережив жорстокість і жах.

У цій виставці французькій фотомитець пов’язує портрети циган саме з ранніми віршами Целана, щоби проілюструвати різні історії та моменти життя, що предстають перед нами доволі часто. Ранні роботи молодого поета з Чернівців мало відомі, і, за словами Алена Рів’єра, саме в них циганський світ зустрічає нас, тримаючи від себе на деякій відстані і разом із тим демонструє чутливість до життєвих подій набагато більше, ніж то здається. "Ці вірші та особи видаються мені своєрідним запрошенням піти іншим, прихованим шляхом, який лише треба прийняти", - каже французький фотомайстер.

Автор: Альберт Комарі
Джерело: www.press.cv.ua