друкувати


Автомафія набирає силу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-10 05:55:26

Ці люди об'єднані не тільки любов'ю до друзів своїх менших - чотириколісних. Їх тримає разом спільна філософія. Бути в автородині означає «жити автомобільно». А таке життя багате на бонуси.

До спілки

Франківці гуртуються в основному за автомобільними ознаками. Більшість наявних в обласному центрі автоклубів «прив'язані» до бренду. І живляться активністю власників автомобілів певної марки. Як-от «Chery Club» - клуб власників Chery Amulet, Tiggo, Fora, QQ (Sweet). Або «Клуб любителів Chevrolet Lacetti», «Fiat Doblo Club», обласний осередок «Українського клубу Ваз-2101» (з центром у Калуші) чи Станіславський філіал BMW-клубу.

Найпотужнішим з-поміж місцевих «брендових» автоклубів є «Honda-Мафія» - частинка всеукраїнської «Honda-Сім'ї». Це вже громадський рух, з огляду на систему взаємодопомоги і регулярні соціальні акції. Простіше кажучи, клаббери та їхні друзі і послідовники можуть розраховувати на допомогу і підтримку колег. Від порад у ремонті авто до матеріальної допомоги, якщо сталася аварія.

Ще кілька франківських автоклубів свого часу постали, так би мовити, за інтересами. «Станіславський автоклуб» виріс зі спілки кількох прихильників тюнінгу. «Івано-Франківський автоклуб Race Factory» зібрав охочих займатися драгом і квестами. «Прикарпатський автоклуб» започаткували жінки-переможниці всеукраїнських змагань з автослалому. Відтак слалом залишається «фішкою» цього клубу.

Серед клубів, об'єднаних авторухом, найбільш активним і тому найцікавішим є «Прикарпатський автоклуб». Маючи офіційний статус місцевого осередку Автомобільної федерації України, а також обласної Федерації автоспорту, він єдиний має право проводити і контролювати змагання на території області. Власне завдяки цьому «Прикарпатський клуб» проводить не лише клубні змагання, але й приймає етапи чемпіонатів України з ралі та слалому.

Не тусівкою єдиною

Є кілька обставин, які перетворюють автовласників на клабберів. Передовсім, захоплення їздою. Це не хобі, а ціла філософія життя на колесах. Жити автомобільно означає не тільки зустрічатися, спілкуватися, розважатися - влаштовувати «покатушки», спільні мандрівки, автопікніки, експромт-змагання. Автожиття передбачає передовсім підтримку один одного.

Оперативна взаємодопомога - це сигнали SOS (дзвінки чи есемески), на які «злітаються» всі досяжні. Чи то аварія, чи поломка, чи будь-яка інша екстремальна ситуація. Це система організації послуг - від миття авто до капремонту двигуна. Тут дуже стає у пригоді допомога інших учасників клубу. Їх рекомендації - достатня гарантія якості. Хто знає, може вже через яких кілька років СТО та АЗС боротимуться за право використовувати фразу «рекомендовано автоклубом»?

Жити автомобільно означає також брати участь у міжклубних акціях, у заходах всеукраїнського масштабу і... рости. Старші й більш досвідчені у водінні колеги охоче діляться знаннями з молодими і «підтягують» їх. «Клуб - не автошкола, - зазначає президент «Прикарпатського автоклубу» Олександра Кодак. - Але укріпити свою вправність, досягти вищого рівня водійської майстерності можна тренуючись і змагаючись. Саме на змаганнях зустрічаєшся з сильнішими від себе. І маєш змогу запозичити стільки, скільки можеш узяти. Це стосується і розуміння машини, й опанування дороги». Плюс запал, адреналіновий драйв і «відчуття єдиної родини».

Чого бракує франківській автомафії?

Досягнення франківської сім'ї автоклабберів - влаштування в межах міста спільного простору, сприятливого для кожного його учасника. Бракує малого. Активності на форумах і поза ними. Ширшої інформаційної кампанії задля появи спонсорів. Створення системи дисконтів для учасників клубних заходів. Переведення неформального спілкування в ефективну роботу з автодилерами. Наприклад, як це зробив «Mitsubishi Lancer Club» у Росії.

Дискусія на сайті цього клубу у 2008 році спонукала його лідерів розпочати переговори з виробником про перегляд цін на запчастини. Перемогою клубу стало зниження цін на них у середньому на 33%. Пізніше компанія-представник бренду організувала для кількох представників клубу поїздку до Японії, де вони взяли участь у тест-драйві нового покоління Mitsubishi Lancer. А минулого року спеціально для «міцубішерів» влаштувала демонстрацію й апробацію новинок іще до їх офіційної прем'єри в країні.

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент