друкувати


До старту офіційної виборчої кампанії залишилися лічені дні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-10 12:35:57

До старту офіційної виборчої кампанії залишилися лічені дні, втім, неофіційна розпочалася давно, хоча літо традиційно вважається «мертвим» політичним сезоном. Більшість учасників перегонів використали літні місяці для прихованої - фонової - агітації, аби лише залишатися на слуху.

Видається, що задовго до голосування партії поводяться так, наче вибори вони вже виграли. Або вже програли.

ВО «Свобода»

Влітку найактивнішою на Івано-Франківщині була ВО «Свобода». Партія хоча й увійшла до протимошенківського «Комітету захисту України», але значна частина протестів, пікетувань та мітингів проводилася саме під «свободівськими» прапорами. Нещодавно «Свобода» організувала акцію протесту щодо підвищення цін на вартість газу та підняття тарифів на комунальні послуги.

Партія регулярно створювала інформаційні приводи. Скажімо, нещодавно голова обласної організації «Свободи» О. Сич презентував громадськості книгу про націоналіста С. Ленкавського. А для дітей в обласному центрі провели вже звичні «козацькі забави».

Інформаційна кампанія партії наразі обмежується розповсюдженням партійних «бойових листків» на вулицях міст. Партія не тратиться на біл-борди і рекламу в пресі. Зате намагається працювати «в полі» - «Свобода» активніша в селах, ніж інші партії, резонно сподіваючись на електоральні дивіденди у вигляді мандатів у місцевих радах.

«Батьківщина»

Опозиційна «Батьківщина», натомість, вкрай мляво демонструє свою опозиційність. Здавалося б, місцеві вибори партія Юлії Тимошенко використає як нагоду взяти реванш - нехай символічний - за поразку на президентських виборах. Однак вже довгий час партія наче «висить» у невизначеності, ігнорує нагоди для критики чинної влади, яких аж ніяк не бракує, і в кращому разі долучається до акцій, організованих іншими силами. Найпомітнішою персоною від «Батьківщини» на Прикарпатті слід визнати депутата облради Юрія Романюка, який використовував нечисленні сесії ради для виголошення критичних заяв на адресу уряду і Президента, а також завів власний сайт і завалює електронні скриньки місцевих ЗМІ своїми листами.

Зовнішню рекламу партія ігнорує. Словом, схоже, таки підтверджується інформація, що основний тягар фінансування місцевої кампанії центральний офіс «Батьківщини» повісив на регіональні осередки. А грошей на місцях не густо, і витрачати їх тут будуть без звичного для тимошенківців розмаху.

«Сильна Україна»

Помітною влітку була «Сильна Україна». Кампанія «Сильної України» наразі виглядає найбільш системною. Схоже, що Сергій Тігіпко, успіх якого на президентських виборах не в останню чергу був зумовлений якраз успішною інформаційною кампанією, вирішив перенести її й на місцеві вибори.

На першому етапі було здійснено спробу ідентифікувати Сергія Тігіпка й «Сильну Україну», провести аналогію між ними. В обласному центрі з'явилися десятки біл-бордів із зображенням Сергія Тігіпка, на яких він запрошував долучатися до «Сильної України». Основним гаслом наступного етапу стало «Обери кращих із Сильної України». Для цього «сильні» інсценізували й провели по всій Україні праймеріз - попередні партійні вибори.

Попри примітивність процедури, за якою відбувається голосування, праймеріз все ж сприяють популяризації місцевих лідерів, з якими в партії є проблеми. В обласному центрі можна зустріти намети, де перехожі мають можливість ознайомитися із запропонованою партією «десяткою» кандидатів від «Сильної України» й проголосувати за ту чи іншу особистість. Найбільша увага акцентується на постатях місцевого бізнесмена Козачка В. Я., Клюса В. Я., Грималюка О. М.

Партія регіонів

Стосовно Партії регіонів, вона чи не першою заявила про свою готовність до місцевих виборів, формування виборчих штабів. На останніх президентських виборах Івано-Франківська область віддала за Віктора Януковича лише 7% голосів, що стало для нього найменшим результатом по Україні. Відповідно, повторення такого результату на місцевих виборах неминуче буде розцінено партійним керівництвом як провал. І за нього по голівці не погладять, можна не сумніватися. Тож місцеві регіонали з особливою ретельністю готуються до голосування. На окремих біл-бордах красується нинішній месидж Партії регіонів - «Відновити довіру до влади». Втім, на Прикарпатті її потрібно ще завоювати...

Певні сподівання в середовищі партії пов'язані з особистістю голови ОДА Михайла Вишиванюка, який, втім, ще не повідомив про те, з якою політичною силою йтиме на вибори. Однак останні заяви губернатора, все більше схиляють саме до провладної Партії регіонів. Вишиванюк, який має значний авторитет і рівень довіри в області, здатний не лише додати партії голосів, але й привести з собою цілу низку інших колоритних постатей. Питання тільки - а чи потрібно це йому?

Наразі ж регіонали нагадують про себе, окрім численних біл-бордів з лідером, коментарями окремих партійних діячів на ТБ «Галичина» й безкоштовними юридичними консультаціями для населення щодо оформлення субсидій. А з нагоди першого вересня регіонали влаштували свято для найменших мешканців Івано-Франківська в міському парку, оплативши їм атракціони. Принаймні, наразі обійшлися без роздачі гречки.

Єдиний Центр

Не дозволяє про себе забути і Єдиний Центр. В Івано-Франківську з'явилися біл-борди партії - «Єдиний Центр. Якісна Україна». Так ЄЦ почав піарити свою програму і свої відкриті списки. У вересні партія обіцяє провести свій праймеріз й визначитися з кандидатами на місцевих виборах.

«Українська партія»

«Українська партія» ожила після обрання головою обласної організації Ігоря Насалика. Напередодні Дня незалежності партія розгорнула інформаційну кампанію з ключовим месиджем - «Цінуймо незалежність України». Під патронатом партії було проведено святкове віче й урочисту ходу до пам'ятників С. Бандері, Т. Шевченку, Є. Коновальцю. Однак справжньою медійною «фішкою» УП напередодні виборів обіцяє стати проект «Великі прикарпатці».

Не в останню чергу завдяки фінансовим можливостям Ігоря Насалика інформація про УП регулярно з'являється в ЗМІ. Водночас наразі залишається незрозумілим, хто ж, окрім самого Насалика, представлятиме партію в області.

Європейська партія України

Європейська партія зосередилася на піарі свого проекту «Народний адвокат - безкоштовна юридична підтримка». Через нього партія намагається і власну назву популяризувати, і досягти ідентифікації з Миколою Катеринчуком. Поруч із Катеринчуком на біл-бордах зображені й місцеві лідери ЄПУ - Кушлик, Копильців, Соколик. Реклама «народного адвоката» недавно з'явилася і на автомобілях однієї із служб таксі.

В ЄПУ помітний дефіцит впізнаваних місцевих лідерів, незважаючи на численні біл-борди й сіті-лайти «народних адвокатів». Підтвердженням цього став і недавній візит на Прикарпаття Миколи Катеринчука: місцеві очільники не вигадали нічого кращого, як запропонувати лідеру самому балотуватися на посаду міського голови Івано-Франківська.

І решта

Інші потенційні учасники виборчих перегонів влітку геть розімліли. Хіба тільки з десяток прапорів «Нашої України», «Фронту змін», КУНу чи УНП на віче з нагоди Дня незалежності нагадали, що ці партії таки існують. Причина частково в браку коштів, оскільки центральні партійні офіси поклали виборчі витрати на місцеві організації. Частково - в законі про вибори, у якому лише недавно скасували норму, що усувала від перегонів партійні організації з віком менше року. Зрештою, просто бракує креативу й кадрів, окремі з яких отримали «теплі» місця у владних кабінетах і охололи до партійного будівництва. Як би не було, на загал видається, що задовго до голосування партії поводяться так, наче вибори вони вже виграли. Або вже програли.

Автор: Ігор ДЕБЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент