друкувати


На Коломийщині відкрили пам'ятник просвітителям о.Івану Ісаєву, О.Кочію та М.Цісику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-06 05:15:06

Є в Коломийському районі гарне село Ліски, історія якого тісно пов’язана з сусідніми селами Коршів і Казанів. Цьогоріч Ліски святкували славний ювілей – 600-річчя з часу першої писемної згадки про село.

За народними переказами, назва походить від того, що в сиву давнину тут були великі ліси – власність поміщиків с.Коршева. На території нинішнього села густо росла ліщина, від якої виникла назва "Ліски".


Перша односкладова школа була організована в сільській хаті на кутку Запуст у 90-х роках ХІХ ст., директором якої був Онисим Кочій, який очолював школу 23 роки, організував гурток "Сільський господар" і був його головою. 1928 року в читальні "Просвіта" працював театральний гурток, що налічував 17 членів. Його керівником був учитель Микола Цісик. Родина Цісиків прибула до Лісок з Тернопільщини у кінці ХІХ століття. На той час Євген Цісик був диригентом Коломийського театру, Зенон Цісик – знаним піаністом, Володимир Цісик – віртуозом-скрипалем, Марія – відомою піаністкою, а Квітка – відомою скрипалькою. У Лісках народилося багато священиків і творчих осіб. Один з них, мешканець села, Ярослав Ясінський – місцевий поет, письменник, лауреат міської премії імені Тараса Мельничука, організатор третього фестивалю "На Циганському горбі", який цікавий своїм виникненням. За переказами, Циганський горб полюбили собі цигани, час від часу розбиваючи там табір. До речі, Ярослав Васильович мешкає на горбі і називає себе "Бароном".

У суботу, 4 вересня 2010 року, у цьому неповторному селі відбулося відкриття просвітителям села – о.Івану Ісаєву, Онисиму Кочію та Миколі Цісику, які, використовуючи свій Божий дар, дбали про культурний, освітній, духовний розвиток села в кінці ХІХ – поч.. ХХ століття. Ініціатором і меценатом став Ярослав Ясінський, і завдяки скульптору Сергію Зінцю постала пам’ять про славних історичних постатей села.

У відкритті взяли участь головний спеціаліст управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації Мирослава Цюцьмаць, заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Леся Білищак, голова міьскрайонного Товариства "Просвіта" ім..Тараса Шевченка Василь Глаголюк, молодь та громада села. Освятили історичну споруду канцлер Коломийсько-Чернівецької єпархії отець-мітрат Василь Мельничук, настоятель УГКЦ о.Андрій та настоятель УПЦ КП о.Михайло.

Багато щирих слів звучала на адресу ініціаторам пам’ятника. Зокрема, заступник голови Коломийської райдержадміністрації Леся Білищак дякувала Ярославу Васильовичу за нелегку благородну справу, яка в недалекому майбутньому слугуватиме для наших поколінь. "Нащадкам залишиться історія про Україну, її славне минуле, історія талановитого села Ліски, його неоціненних жителів, які своїм талантом примножують любов до рідного краю не лише на папері, а й справжніми реальними справами", - підкреслила Леся Петрівна. З привітальним словом виступили нащадки родин Кочіїв, Ісаєвих, Цісиків – Дарія Висоцька (Варшава, Польща), Заслужений діяч мистецтв України, заслужений діяч мистецтв Російської Федерації, доцент Львівської Національної музичної академії ім.Миколи Лисенка Мирон Лукавецький (м.Львів), Данило Болехівський (м.Івано-Франківськ).

Одразу після відкриття пам’ятника розпочався фестиваль поезії за участю поетів з Івано-Франківська, Чернівців, Львова, Коломиї і Коломийщини: Ярослав Ткачівський, Степан Процюк, Олександр Гордон, Оксана Спорак, Іван Війтенко, Мирослав Лазарук, Микола Васильчук, Василь Бабіїв, Василь Андрушко, Микола Кавацюк, Ярослав Руданець, Василь Карп’юк, Богдан Стрільник, Уляна Болехівська, Василь Лесів, Марія Сазонова, Андрій Малащук.

Ярослав Ясінський також у приміщенні колишньої школи планує створити і обладнати музей, а фестиваль "На Циганському горбі" відбувся втретє.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА