друкувати


Розпочались міжнародні військові навчання «Репід Трайдент-2010»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-06 04:45:29

Сьогодні, 6 вересня 2010 року на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що у Яворівському районі Львівської області, розпочались спільні україно-американські командно-штабні та тактичні навчання із залученням військ «Репід Трайдент -2010» за участі представників Збройних Сил 16 країн партнерів.

У маневрах, які триватимуть до 18 вересня, братимуть участь близько 1400 військовослужбовців армій України, США, Австрії, Азербайджану, Великобританії, Вірменії, Грузії, Канади, Македонії, Молдови, Норвегії, Польщі, Словенії, ФРН та Швеції.

Керівником навчань від української сторони є перший заступник командира 8 армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-майор В’ячеслав Назаркін, від США – заступник командира 40-ї піхотної дивізії Національної гвардії штату Каліфорніябригадний генерал Національної гвардії штату Каліфорнія Шарлота Міллер.

Урочистості з нагоди початку навчань відбулися у клубі центрального військового містечка Міжнародного центру миротворчості та безпеки. Перед присутніми виступили керівники навчань з української та американської сторін. Генерал-майор В’ячеслав Назаркін та бригадний генерал Шарлота Міллер висловили сподівання, що спільні навчання проходитимуть активно і принесуть багато користі усім учасникам.

Слід Додати, що цей масштабний військовий захід проводиться відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2010 «Про затвердження Плану проведення в рамках військового співробітництва багатонаціональних навчань на території України за участю підрозділів Збройних Сил України та їх участі у багатонаціональних навчаннях поза межами України у 2010 році» та плану підготовки Збройних Сил України у 2010 навчальному році.

Метою навчань є підготовка національних штабів і підрозділів до спільних дій у складі багатонаціональних сил в операціях з підтримання миру. Навчання складається з двох фаз – командно-штабної та польової. Під час штабної фази військовослужбовці країн партнерів тренуватимуться у спільному керівництві підрозділів, та готуватимуть документацію для другої, активної фази навчань. Другий тиждень 639 військовослужбовців багатонаціональних підрозділів проведуть у полі, відпрацьовуючи на практиці завдання із взаємодії у ході міжнародної миротворчої операції, забезпеченні миру, безпеки військ та цивільного населення. у польовій фазі навчань від Збройних Сил України візьмуть участь військовослужбовці і техніка 95 окремої аеромобільної бригади, 30  окремої механізованої бригади, 12 інженерного полку, 144 окремого батальйону РХБ захисту та Академії Сухопутних військ. Від іноземних держав залучатимуться підрозділи 184-го піхотного полку Національної гвардії штату Каліфорнія, два взводи зі складу миротворчої роти та офіцери штабу Збройних сил Молдови, взвод повітряної кавалерії Війська Польського.

Необхідно зазначити, що в рамках проведення «Репід Трайдент – 2010» буде проведено самооцінку 1-го та 2-го рівня визначених підрозділів Збройних Сил України, виділених до Спільного фонду оперативних сил та можливостей Концепції оперативних можливостей з метою їх сертифікації для можливої участі в операціях з регулювання криз. Зокрема, аеромобільної роти та мінометної батареї 95 окремої аеромобільної бригади, інженерно-саперної роти та роти РХБ захисту 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України. Під час практичних дій військовослужбовці Збройних Сил України користуватимуться штатною технікою та озброєнням.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)