друкувати


В Івано-Франківську обговорили проблеми підприємців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-04 11:30:25

Нагальним проблемам економічної галузі обласного центру Прикарпаття був присвячений організований Громадським форумом Івано-Франківська круглий стіл для підприємців, що відбувся 3 вересня, напередодні Дня підприємця, в приміщенні Івано-Франківського «Парк-готелю».

В ході зібрання його учасники приділили увагу таким ключовим питанням, як: підтримка і розвиток промислового сектору області, захист місцевого виробника, залучення його до участі в комунальних тендерах, ліквідація бюрократичних перепон, можливості створення муніципального банку, з метою покращення платоспроможності населення міста тощо.

Зі слів голови Громадського форуму Юрія Солов’я, поточна економічна ситуація в Івано-Франківську не є приємною. Зупинені або суттєво знизили темпи розвитку основні базові галузі економіки. Так, з 30 тисяч працюючих станом на 2008 рік в сфері будівництва зараз реально залишилось тільки 9 тисяч. «Якщо в кращі часи, – зазначає пан Соловей, – здавалося 140-160 тисяч квадратних метрів житла в рік, то зараз лише 60-65 тисяч». Така ж участь спіткала галузь торгівлі. Розроблений кілька років тому стратегічний план економічного розвитку міста залишився лише на папері.

«Що стосується будівництва, – розповідає генеральний директор однієї з будівельних фірм Степан Волковецький, – то на сьогоднішній день Івано-Франківськ не пасе, як то кажуть, задніх, але й особливих достатків за останні два роки через фінансову кризу він не має. Причина полягає в тому, що у нас немає іпотечного кредитування. На сьогоднішній день люди, які мають невеличкі збереження могли б купляти квартири, якщо б було кредитування. Відповідно це давало б можливість створювати нові робочі місця, а також давати розвиток іншим галузям промисловості. Це і деревообробна, і металургійна і тому подібне».

Вихід із ситуації, що склалась, учасники круглого столу вбачають у створенні системи державної компенсації частини відсотків по кредитах на житло. «Вклавши, скажімо 10 мільйонів – стверджує Юрій Соловей, – у компенсацію хоча б 5%, влада тим самим змогла б залучити в будівельну галузь 200 мільйонів гривень, а це вагомий внесок в економіку». В даному контексті, – переконані організатори заходу, – важливу роль слід відвести створенню в Івано-Франківську муніципального банку.

Окремо було приділено увагу розбудові Хриплинського промислового вузла, 225 гектари землі якого мають значний інвестиційний потенціал. Як приклад перспективності такого проекту наводилось місто Брно в Чеській Республіці, де на 45 гектарах зосереджено 22 промислових підприємства. Від міської влади тут вимагається небагато: насамперед, підготувати генеральний план промислової забудови об’єкту і подбати про якісні дороги. Решта необхідних комунікацій, – стверджує лідер Громадського форуму, – там є.

Автор: Сергій БІЛИЙ