друкувати


Одним із найбільш популярних тепер автоаксесуарів є відеореєстратор

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-03 07:30:27

Одним із найбільш популярних тепер автоаксесуарів є відеореєстратор, або, як його назвали за аналогією з авіаційним пристроєм, - автомобільний «чорний ящик». Він дозволяє визначати та відтворювати маршрут машини і всі події, які з нею трапилися.

З неба на землю

«Чорний ящик» авто - це електронний блок контролю всіх його систем. Цифровий пристрій записує параметри стану автомобіля та його перебування на дорозі: швидкість, кут повороту керма, якість дорожнього покриття, наявність перешкод, колір світлофорів, дорожню розмітку, наявність інших авто та пішоходів. Зібрана відеореєстратором інформація є корисною і необхідною не тільки при з'ясуванні причин аварії або іншої надзвичайної ситуації. Відтворення її - дієвий аргумент при закидах, що порушено правила, перевищено швидкість тощо.

Створення систем фото-, відео- та звукової фіксації поводження авто на дорозі почалося наприкінці 1990-х. Поштовхом до цього стало зростання кількості ДТП. Спеціально на замовлення американської Національної асоціації аварійних служб була зроблена автоматична система слідкування та оповіщення про автомобільні аварії. Компанія «Veridian» взяла за приклад «чорний ящик» літака й адаптувала пристрій до роботи на землі. Його презентація відбулася у 2000 році. А вже рік по тому відеофіксатор виготовляли на замовлення «General Motors» та для гоночних болідів «Формули-1».

Перші «чорні ящики» записували координати авто, обставини аварії і знімали параметри пошкодження. Про це одразу, в автоматичному режимі, повідомляли на 911. На основі записаної інформації там визначали, скільки рятувальників і яку бригаду медиків відправляти на місце події. Пізніше систему «навчили» фіксувати швидкість авто, поводження водія і навіть те, чи були пристебнуті на момент аварії пасажири.

Зацікавленими у розповсюдженні автомобільних відеофіксаторів виявилися не тільки рятувальники і поліцейські. В Європі новинку лобіювали передовсім страховики. Адже «чорний ящик» допомагав достовірно і швидко з'ясовувати причини аварійної ситуації та визначати її винуватця. Придбання конторольної системи почали заохочувати.

Наразі в Італії власники машин із «чорним ящиком» отримують 10% знижку на автополіс - в середньому це 2 тис. євро на рік. У Великобританії та Франції запроваджено значно нижчі ставки податку на такі транспортні засоби.

Кому «бюджетне відео», кому GPS-модуль

Першими обладнали свої серійні автомобілі приладами відеофіксації Ford, Toyota і Honda. Тепер близько двох десятків фірм випускають «чорні ящики», які можна встановити в будь-якому автомобілі. Причому - самостійно. Всі фіксатори - цифрові. Кріпляться на панелі, лобовому склі, дзеркалі заднього виду чи до сонцезахисних шторок. Живляться від прикурювача чи батарейок АА.

«Я користуюся одним із найдешевших пристороїв вартістю близько $100, - розповідає підприємець Андрій Горенко, який спеціалізується на імпорті автоаксесуарів. - Він дає відео з роздільною здатністю 320х240, кут огляду 60 градусів, а це - дві полоси руху. Номери передніх машин чітко видно на відстані 5-6 метрів. На виході отримуємо файли у форматі avi, які можна «прокрутити» на комп'ютері. Картка пам'яті на 2 Гб тримає до 6-ти годин запису. Лише що «кіно» - німе, бо це - «бюджетне відео», мікрофона немає».

Середній сегмент за співвідношенням «ціна-якість» може бути представлений CyberView модель CV-DS100. Цей відеореєстратор використовує GPS-модуль. Оснащений камерою 1,3 мпкс., огляд 120 градусів. Запис відео з роздільною здатністю 640х480 у повноколірному режимі. Дозволяє оперативно отримувати інформацію про показники швидкості, пришвидшення, удари та струси. GPS-модуль паралельно фіксує час, координати авто, напрям руху. Все це відображається на карті Google в режимі реального часу. Щоправда, щоби бачити все це також у режимі реального часу, «чорний ящик» треба під'єднати до монітора, навігатора тощо. Цей реєстратор пише файли по три хвилини в форматі mov, їх можна переглянути на комп'ютері через QuickTime (йде на диску в комплекті до обладнання).

Найпрестижніші моделі від бренду «xDevice». Окрім перелічених вище опцій, такі відеореєстратори мають більший кут огляду - 156 градусів - і вбудований тривимірний датчик удару. Тобото пристрої реєструють не тільки момент аварії, але й те, у якому напрямі і з якою силою був нанесений удар. Відеокамера починає писати одразу ж, як вмикається запалення, GPS спрацьовує трохи пізніше - коли система знаходить супутник. Ціна - $450-500.

Понти чи потреба?

«Дехто вважає «чорний ящик» понтовою іграшкою, - каже Андрій Горенко. - Але ця «іграшка» має потужнй потенціал. Щоби це зрозуміти, варто подивитися ролики на Youtubе, де водії відстоюють свою невинуватість. Є випадки, коли саме це залишає їх на свободі».

Ті водії, які мають приємність їздити з «чорним ящиком», наводять кілька типових ситуацій, у яких їх виручала камера. При аварії-підставі. Коли пішохід «кидається» просто під колеса поза зебрами і перехрестями. При проїзді світлофора на жовте чи зелене - у випадку претензій з боку інспекторів ДАІ.

У будь-якому разі зелений вогник камери («йде запис») додає впевненості. Водій знає, що в критичній ситуації у нього є безапеляційний свідок. Одночасно він і дисциплінує. Не хочеться робити переступ, коли абсолютно всі твої дії відображаються не тільки на цифровій матриці, але й десь там у космосі. Мало що...

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент