друкувати


Кожен третій товар для школярів – бракований

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-01 05:35:05

Фахівці держпідприємства «Укрметртестстандарт» встановили: кожен третій товар для школярів – бракований. Найгірші справи зі шкільною формою – з протестованих спеціалістами комплектів більше половини не відповідали стандартам якості. Як не помилитися при виборі шкільних товарів? Як батькам розпізнати бракований товар? З чого шиють шкільну форму українські виробники? І яким виробникам надають перевагу батьки українських школярів?

Незважаючи на те, що батькам за шкільну форму треба викласти щонайменше тисячу гривень, її якість ніхто не гарантує. У державному підприємстві «Укрметртестстандарт» покупцям шкільного вбрання та приладдя радять не вірити продавцям на слово щодо якості продукції, а вимагати, наприклад, сертифікат якості.

Заступник начальника відділу сертифікації «Укрметртестстандарту» Наталя Озоліна розповідає, що з початку року підприємство вже провело дві перевірки шкільних товарів, результати – невтішні.

«Ми зафіксували багато випадків фальсифікації. Наприклад, виробники вказують один склад тканини, а потім ми виявляємо зовсім іншу сировину. Один виробник вказав, що у тканині 40% шерсті, хоча там її не було взагалі. Для експертизи форму ми купували всюди: і на ринках, і в магазинах. Ніхто з реалізаторів не мав належного документу про якість товару, хіба-що декларація виробника на етикетці», – повідомила Наталя Озоліна.

«Багато неякісної форми. Сама тканина, як папір»

Все необхідне, щоб зібрати дитину до школи, можна придбати на ринках, у магазинах або ж на спеціальних шкільних ярмарках, які дуже популярні в Україні напередодні першого вересня. Ще б пак, тут можна купити і приладдя (лінійки, зошити чи ручки), і ранець, і найголовніше – шкільну форму. Щоправда за шкільне вбрання цього року доведеться заплатити вдвічі більше, ніж минулого.

Введення шкільної форми зробило учнів рівними і багатьох батьків позбавило головного болю. Але не варто радіти! По-перше, основні витрати напередодні першого вересня припадають саме на шкільну форму, а по-друге, за таке «рівноправ`я» діти можуть поплатитися власним здоров`ям, говорить мати школяра, яка купувала форму на шкільному базарі. «Нічого нам не сподобалось. Багато неякісної форми. Сама тканина, як папір», - пояснила вона.

Кожен намагається вдягнути своє чадо у натуральну тканину, але якісний товар коштує чимало грошенят. Якщо бюджет – обмежений, батьки погоджуються й на синтетичні вироби, адже це значно дешевше, запевняє продавець Наталя Куценко.

«Для дівчаток, здебільшого, купують сукні із натуральної тканини, вартістю 300-400 гривень. Для хлопчиків – штанці та жилети. Взагалі, щоб вдягти першокласника потрібно витратити на комплект приблизно 1200 гривень. За рік ціна зросла вдвічі. Все одно батькам нікуди діватись і доводиться купувати», - говорить Наталя Куценко.

Проте є ще один варіант - шкільну форму можна пошити. Можна обрати тканину, яка Вам подобається і навіть отримати на неї сертифікат якості. Але спеціальне замовлення може коштувати набагато дорожче, ніж купівля.

Киянка Тетяна, мати двох школярів, розповідає: дешеву форму нині можна придбати хіба-що на українських швейних фабриках, проте якість цього одягу не надто висока.

«Зараз в нас вітчизняний виробник взагалі економить на наших дітях. Пошив більш-менш якісний, а тканини – дуже погані. Тканина стала дуже тонка, до неї все липне і вона електризується, а також присутня синтетика. В процесі носіння вона стає негарною», - зазначила Тетяна.

Водночас українські виробники запевняють, що їхні товари відповідають усім стандартам якості. Наприклад, кількість штучних волокон у складі тканин, з яких виготовляють шкільну форму, не перевищує 67%, говорить керівник столичної фабрики «Юність» Віра Лагута.

«Ми шиємо шкільну форму тільки з тканини вітчизняного виробництва, в склад якої входить обов’язково 45% вовни і 55% - поліестер. Підкладка - 100% віскоза. На тканини ми маємо сертифікат відповідності, а також гігієнічні висновки про те, що вона не шкідлива для здоров’я дитини», - пояснила директор фабрики.

Лікарі попереджають

Фактично жоден із протестованих комплектів не відповідає на 100% стандартам якості, говорить речник «Укрметртестстандарту» Роксолана Сірук. Вона радить батькам школярів, перш за все, звертати увагу на сировину, з якої виготовлено той чи інший шкільний товар, його зовнішній вигляд та запах. Особливо уважно варто поставитися до вибору портфеля.

«Ширина ранця не повинна бути ширшою за плечі дитини – це те, що батьки можуть самі поміряти й подивитися. Верхній край ранця не повинен бути вищий за рівень плечей дитини, нижній – не нижче за стегна. І обов’язково в ранці для учнів молодших класів повинна бути ортопедична спинка. Це основні вимоги для того, щоб дитина почувала себе комфортно», - розповіла Роксолана Сірук.

Від легковажного ставлення до купівлі шкільного спорядження батьків застерігають і лікарі. «Найбільша небезпека – це виникнення контактного дерматиту, який може бути пов'язаний з барвниками (якщо до їх складу входять важкі метали)», - наголошує лікар-алерголог Борис Пухлик.

За словами фахівців, незручне взуття може викликати проблеми з поставою, зошити з яскраво-білими чи навпаки – сірими – сторінками можуть суттєво зіпсувати зір, а неякісні шкільна форма чи приладдя можуть викликати у дитини алергічну реакцію (зокрема, бронхіальну астму чи алергічний реніт). Така ситуація має тим більше непокоїти батьків, адже третина дітей в Україні має схильність до алергій.

Автор: Наталка Коваленко, Олена Ремовська
Джерело: Радіо Свобода