друкувати


На Івано-Франківщині впорядкують діяльність з проведення етнографічних фестивалів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-31 07:00:24

Навести порядок з проведенням етнокультурних свят мають намір обласні чиновники Прикарпаття.

Останнім часом, зважаючи на туристичний характер краю, кількість фольклорних фестивалів та інших етнографічних святкових заходів значно зросла. Це створює деякі проблеми, насамперед інформаційного та організаційного характеру, як-от: несвоєчасне доведення інформації до керівництва області та району або неповідомлення їх взагалі, невключення фестивалів у перелік культурно-мистецьких заходів обласного управління культури тощо. А це в свою чергу впливає на якісний рівень проведення фестивалю. «Ми були свідками, – зазначає «Експресу» заступник начальника Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький, – коли організатори запрошували дипломатичних представників різних країн чи навіть писали листи на адресу найвищих посадових осіб, не ставлячи при цьому до відома керівництво області. Часто до проведення фестивалів залучалися структури зі Львова, в той час як ми маємо власних фахівців».

Шляхи приведення фестивальної діяльності до ладу керівництво області вбачає в двох площинах. Насамперед, це створення чіткого графіку культурно-мистецьких заходів шляхом встановлення термінів обов’язкового інформування про наміри їх проведення. Так термін повідомлення про міжнародний фестиваль відтепер становити 1,5 року, всеукраїнський – 1 рік, а фестиваль обласного масштабу – 9 місяців.

Другий аспект полягає у створенні етнічних координаційних центрів, на кшталт «лемківської столиці» в місті Монастириськ, на Тернопільщині. «Необхідно створити такі стаціонарні фестивальні бази, – зазначає голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, – і в нашій області. На приклад зробити покутянський центр десь в Кутищах, на березі Дністра, або гуцульський центр в Космачі чи Верховині. Але ці центри мають бути відповідним чином обладнанні: з підведеним водопостачанням, збудованими приміщеннями». Зі слів губернатора, це дозволить з одного боку залучити до фестивальної діяльності все населення Прикарпаття, а з іншого – зробити все по-європейськи – так, щоб в область їхали туристи з усієї України та з-за її меж.

Автор: Сергій БІЛИЙ