друкувати


У Чернівцях експонується виставка івано-франківської мисткині Н.Білик

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-31 02:50:45

Протягом останнього року у виставкових залах Чернівецького художнього музею презентувала свої творчі роботи ціла плеяда цікавих та самобутніх художників з Прикарпаття. Багато хто з чернівчан та гостей міста відвідав виставки М.Джички та М.Боринця (Івано-Франківськ), Г.Теремко (Городенка), або мав змогу ознайомитися на "Вишиваному дивотворі-2010" із роботами О.Сахро (Коломия). І ось у серпні відкрилася персональна виставка ще однієї талановитої івано-франківської мисткині Наталії Білик.

Наталія відноситься до молодшого покоління прикарпатських митців. Народилася вона в червні 1974 року в м. Івано-Франківськ. Вже з семи років Наталка почала захоплюватися малюванням і навчалася в студії образотворчого мистецтва та художній школі. У 1999 р. майбутня відома художниця закінчила художньо-графічний факультет Прикарпатського університету і з тих пір присвятила своє життя творчості та мистецтву.

Авторка більше ніж 600 картин почала приймати участь у різноманітних художніх виставках та проектах з 2002 р., а перша персональна виставка Наталки Білик відбулася навесні 2005 р. у художньому музеї її рідного міста. Щоби зрозуміти, який резонанс викликала ця імпреза серед всіх, хто шанує справжнє мистецтво, приведемо в якості прикладу слова івано-франківського мистецтвознавця Вікторії Типчук: "Яскравим калейдоскопом вражень-імпровізацій-висловлень спалахнула перша персональна виставка Наталі Білик… Застиглі натюрморти, таємничі міста, деформовані жіночі образи, епатажні африканські мотиви – разом все це галасливо прозвучало в залах художнього музею і отримало неоднозначну оцінку глядача".

Світ, що відтворений у творах Наталі – щирий, відкритий та оптимістичний. Авторка здебільшого занурюється у простір українського народного мистецтва і зображує у власних роботах те, що викликає в неї яскраві та справжні почуття. Саме це розуміння та любов до української культури знайшли своє відображення у назві експонованої виставки – "Україні – українське!".

Кожен образ Наталії Білик – виразний, динамічний, яскравий. Художниця по-особливому пише як людей, так і тварин. Всі вони у картинах авторки гострохарактерні, ніби відчуті зсередини, і додають кожній роботі надзвичайної чуттєвості та ваблять силою фантазії самої Наталки.

За думкою фахівців, її художній метод будується на формальних відкриттях художниківХХ ст. – експресіоністів (гіпертрофована динаміка форм, ліній, кольору, деформація), фовістів (декоративність, чуттєве переживання кольору), сюрреалістів (спонтанність виникнення і накладання асоціативних рядів, символізм).

Наталя Білик працює багато та творчо і має, як вже наголошувалося, у власному художньому доробку більше 600 робіт, різних за жанром та тематикою, що вирізняються власною живописною манерою виконання. Безперечно, наразі молода художниця знаходиться на шляху вдосконалення свого стилю й манери і багато хто з колег та мистецтвознавців пророкує Наталці справжнє розгортання її живописного таланту у майбутньому.

Виставка Наталії "Україні - українське" експонуватиметься у Чернівецькому художньому музеї до 6 вересня, тож кожен бажаючий ще має час відчути на собі чарівний та неповторний світ молодої прикарпатської мисткині.

Автор: Альберт Комарі, старший науковий співробітник Чернівецького художнього музею

Джерело: www.press.cv.ua