друкувати


Після періоду затишшя вільна боротьба в Івано-Франківській області почала відроджуватися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-31 01:30:26

Нині все частіше ми чуємо про нові й нові здобутки прикарпатських борців вільним стилем на всеукраїнських та міжнародних турнірах. А вже за кілька днів будемо вболівати за прикарпатських спортсменів, які боротимуться за медалями на чемпіонаті світу з вільної боротьби у Москві.

Схоже, після періоду своєрідного затишшя вільна боротьба в області почала відроджуватися. Як же розвивається цей мужній спорт? Про це кореспондентові sport.if.ua розповів голова обласної федерації вільної боротьби Едуард Прощук.

Вільна боротьба — один з найстаріших видів спорту у світі. На перших Олімпійських іграх була боротьба, хоча й трішки в іншому вигляді, ніж вона є нині. "Історія прикарпатської вільної боротьби має славетні імена, — каже Прощук. — Вже є кілька поколінь борців, які передають один одному досвід і розвивають боротьбу в області. Якщо говорити про наших легенд, то це призер чемпіонату Європи Роман Мотрович, призер чемпіонатів світу та Європи Михайло Кушнір".

Історично склалося, що найпотужнішим центром вільної боротьби в області є Калуш. Тут працює унікальна людина заслужений тренер України Ігор Барна. За свою кар’єру він виховав близько 25 майстрів спорту, це як вже згаданий Роман Мотрович, так і найуспішніший борець Прикарпаття Василь Федоришин. На високому рівні сьогодні боротьба і в Коломиї. На останньому чемпіонаті України в Дніпропетровську четверо призерів саме з цього міста. Центром боротьби вже стало невеличке село Джурів на Снятинщині. Там тренуються дуже сильні кадети та юніори. Дворазовий призер чемпіонатів України Любомир Литвинчук, який зараз тренується в Коломиї, є виходцем з Джурова. Непогана ситуація у Вигоді, де працює тренер Максим Кравченко. Його вихованка Ілона Семків другий рік поспіль перемогла на кадетському чемпіонаті Європи, який недавно відбувся у Сараєво. Боротьба також культивується в інших районах області. Секції є на Косівщині, Бурштині, Верховині, Надвірній, Івано-Франківську.

"Нашим молодим борцям сьогодні є на кого рівнятися, — каже Едуард Прощук. — Чемпіонат світу з вільної боротьби у Москві, певно, стане найвдалішим для області по кількості учасників. Участь від Прикарпаття візьмуть Василь Федоришин, Мар’яна Квятковська, Ірина Харів. Також Київ там представить Володимир Сиротін, уродженець Городенківщини. За збірну Німеччини виступить вихованець калуської борцівської школи Андрій Шийка".

В області проводиться декілька турнірів з вільної боротьби. В Івано-Франківську вже став традиційним турнір, присвячений ветеранам боротьби. На ступного року він святкуватиме невеличкий ювілей, бо відбудеться вп’яте. Сильний юніорський турнір імені Олекси Довбуша регулярно відбувається у Коломиї. Джурівські борці проводять традиційний турнір "Перша ластівка", цього року він відбувся вже сьомий раз. У Калуші в грудні проводять турнір для молодших юнаків. Час від часу проводить турнір івано-франківський зал "Мангуста".

Секретарем обласної федерації вільної боротьби є Орест Яковина, прес-секретарем — Оксана Батіг. Усі зацікавлені у боротьбі можуть звертатися зі своїми питаннями саме до цих людей.

"Історія боротьби на Прикарпатті дуже багата, але ми віримо, що майбутнє буде ще краще, — каже Едуард Прощук. — Тому дивимося вперед і йдемо до нових досягнень".

Джерело: sport.if.ua