друкувати


Громадські організації Івано-Франківська провели антиалкогольну акцію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-31 03:30:31

«Не дозволимо столицю алкоголіків в Івано-Франківську!». Під таким гаслом 30 серпня в обласному центрі Прикарпаття пройшла акція, спрямована проти поширення пияцтва та алкоголізму серед молоді.

Учасники акції збирали підписи під зверненням до міського голови з вимогою заборонити продаж алкогольних напоїв в нічний час, тобто з 22.00 до 8.00 години та вжити заходів щодо недопущення продажу спиртного та цигарок неповнолітнім.

«Цю акцію, - розповідає координатор заходу Ярослав Дубас, - ініціювали декілька громадських організацій. Вона має на меті зібрати якомога більше підписів під зверненням до міського голови та депутатів міської ради. Наприкінці травня цього, 20 громадських організацій обласного центру вже звертались до міської влади з вимогою врегулювати продаж алкогольних і тютюнових виробів в місті Івано-Франківську і привести у відповідність до законодавства продаж і споживання цих виробів громадянами. В той час алкоголь дуже часто продавали неповнолітнім, а громадяни розпивали алкоголь і тютюн в громадських місцях. Це обурювало молодь і громадськість краю. Мушу сказати, що міська влада відреагувала на дане звернення. Є відповідне рішення міськвиконкому заборонити продаж алкоголю з 23-ї години. Для того, щоб воно вступило в дію, його повинна затвердити сесія міської ради. На жаль, наші дупутати поставили інтереси ряду підприємців вище інтересів громадськості і молоді міста, не проголосували за дане рішення».

Зі слів пана Дубаса, депутати мотивували свою позицію тим, що до них звернулися ряд підприємців, які в своїй заяві сказали, щор вони сплачують оренду і будуть мати фінансові збитки, якщо не будуть торгувати алкоголем в нічний час.

Організатори акції вважають таке рішення міської ради популістичним, яке в ряді випадків захищає інтереси бізнесу самих депутатів. Вони переконані, що більшість правопорушень, спричинених вживанням алкоголю, вчиняється саме в нічний час, саме тому, на їх думку продаж спиртного після 22-ї години має бути заборонено.

Крім зюору підписів, івано-франківцям пропонували взяти участь в символічному голосуванні щодо найбільш ефективних, на їх думку, заходів боротьби з «перетворенням обласного центру на алкогольну столицю».

Автор: Сергій БІЛИЙ