друкувати


Авторасизм та навмисне автохамство на міських вулицях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-30 03:45:21

На дорозі - добряче помнутий «Запорожець». Поруч - машина ДАІ. Біля тротуару припаркований Jeep без бампера. Біля нього двоє братків сваряться: «Я тобі казав: то - машина! А ти - «відро», «відро»... Анекдоти, як відомо, віддзеркалюють тенденції. Наведений анекдот можна вважати алегорією ситуації на вулицях Франківська.

Тричі за п'ятнадцять хвилин їзди по Мазепи із зустрічної смуги висувалися «джипоїдні» автомобілі і блоковували проїзд Fiat-500. Очевидно, поспішали... На кількох наступних нерегульованих перехрестях маленьке авто затискали більші. Повертати доводилося, коли «розсмоктувалася» їх черга. Дуже поспішали... Доки дісталися до офісу, були ще двічі «підрізані» та зігноровані при повороті з основної дороги. Нема на що таке поводження списувати! Бо на міських дорогах процвітає гноблення невеликих і недорогих автомобілів. Є з чим порівняти: на малолітражку пересіли з «Мерседеса», а до того водили «Таврію».

Велике братство автомобілістів відрізняється від решти спілок (скутеристів, велосипедистів тощо) - їм належить уся дорога. Фактично, авта на ній - господарі. Усі повноцінні і рівноправні. Так передбачає неписаний кодекс поводження із собі подібними, відомий кожному водієві. Базується він на ввічливості, передбачливості і бажанні не створювати ситуацій, що провокують аварії. Правила підкріплені авто-мовою (блимання, сигнали, жести водіїв), яка дозволяє попереджати і дякувати за розуміння й допомогу. Але кодекс важливий не для всіх. Тому що серед водіїв зустрічаються тварини.

Вулицями міста їздять «мавпи», «бики» і «олені». «Мавпи» щойно опанували кермо і пхаються всім на голови з радості, що можуть. Помилки (підрізи, затори) роблять ненавмисно, просто через відсутність досвіду. «Олені» «туплять» в силу своєї вдачі - від малого розуму. А от для «биків» важливий значок на капоті зустрічної. Це вони національну ознаку авто переводять у соціальну - статусну, відтак їздять за принципом «усі рівні, та деякі рівніші». Тому Toyota на міських вулицях змагаються із Mazda та Renault, а Honda конкурують із Nissan.

Якби ж на тому й стало! Суперечка, який бренд і яка марка авто кращі, - це ще світлий бік явища. Окремі автомобілі діють на «биків», як мулета на кориді. Вони навіть склали перелік машин, які викликають роздратування. Внесли туди ВАЗи і «Таврії», Daewoo Matiz і малолітражних «китайців». Приліпили до них образливі прізвиська, типу «феКАЛИНА», «матраз», «скотоВАЗ» та ін. Вирішили, що на дорозі таких «положено чмирити». Що й роблять, навіть із порушенням Правил дорожнього руху.

Можна по-різному ставитися до навмисного автохамства на міських вулицях. Можна ображатися і мститися. Можна не підставлятися. Можна ігнорувати. «Все залежить від того, наскільки впевнено людина почувається, - каже психолог, водій із семирічним стажем Ольга Орбан. - Коли окремі нереалізовані особистості самостверджуються за кермом, коли додають собі ваги за рахунок приниження інших, найкраще протиставити їм строге дотримання правил».

Між водіями, які власне і виокремили з-поміж себе хамовиту «живність», розповсюджена подібна практика. Вони застосовують правило 3-ох «Д» - «Дай Дурню Дорогу». Незважаючи на те, за кермом якої машини перебувають.


До теми. З автофорумів:

- Tania: Це стиль водіння такий - напролом, на дорозі, як в житті. Я сама починала на дідовому ВАЗі - треба було на чомусь вчитися! - і років п'ять зеленіла від злості, що мене відпихали. Тепер - на іномарці. Їжджу, відчуваючи повагу більшості моїх колег-водіїв...

- Stalker: Я на джипі не випендрююся. Не хочеться. Та й без потреби. Бо машина ця - вона сама собі корабель на дорозі.

- Leo: Суперництво, яка марка авто краща, - це простий авторасизм. Найкраща тачка та, яка в даний конкретний момент під конкретною дупою. Хоч «Запорожець», а хоч «Спейс-Шаттл». Хтось у 25 «Лексус» може купити, а комусь на «Оку» не стає. І що з того? Багаті й бідні однаково плачуть...

- Профі: Зрозуміло, певне бахвальство, якщо ви пересіли на авто іншого рівня. Зрозуміло, що ви відчули різницю. Попередні машини тепер вам справді здаються «консервними бляшанками». Але це не привід пресувати інші тачки. Культури, певно, не стає...

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент