друкувати


Прикарпатські судді обговорювали питання подолання дискримінації жінок в судочинстві

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-27 07:30:48

На базі Івано-Франківського апеляційного суду 26 серпня пройшов семінар, присвячений проблемі дотримання прав жінок в процесі судочинства. Ініціаторами заходу виступили активісти Всеукраїнської громадської організації «Судова асоціація України» за підтримки посольства Федеральної Респубіки Німеччини.

Учасники семінару: голова правління ВГО «Судова асоціація України» Катерина Тарасова, суддя Верховного Суду України Станіслав Міщенко, начальник кафедри адміністративного права Академії управління МВС України, доктор юридичних наук Володимир Заросило, адвокат «Судової асоціації України» Світлана Пісна, заступник голови Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів, голови та виконуючі обов’язки голів районних судів області – підкреслили актуальність обговорюваної проблеми насамперед в контексті дотримання прав вагітних жінок та жінок з дітьми, засуджених за злочини; торгівлі людьми, порушення прав вагітних при прийомі на роботу і збереження за ними робочого місця, обговорили роль суддів у забезпеченні передбачених законом прав жіноцтва.

«Не зважаючи на те, що Україна вважається досить демократичною державою, – розповідає Коломия ВЕБ Порталу Катерина Тарасова, – Так, забезпечення рівноправності чоловіків і жінок прийнято на національному рівні, є відповідний закон, Україною ратифіковано конвенцію щодо забезпечення рівних можливостей, є сфери, певні, скажімо так, ситуації, де до сих пір жінки зазнають певну дискримінацію. Чому ми взялися саме за участь жінок і забезпечення рівних прав саме у процесі судочинства? Тому що цим раніше не займалися ні держава, ні якісь там юридичні компанії. В той же час є окремі злочини, де суб’єктом є виключно жінка. На приклад, є стаття Кримінального кодексу «вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини», котра передбачає виключно участь жінки в цьому злочині. Так само є певні статті, що стосуються відбування покарань жінок, які мають дитину. Або коли жінка є вагітна і має право на звільнення від відбування покарань… Ця норма взагалі майже не застосовується. У нас ці жінки з дітьми відбувають покарання». Зважаючи на це, організатори семінари вирішили привернути до проблему увагу громадськості та безпосередньо суддів. Виробити за участю останніх відповідну державну програму, яка б забезпечила дотримання встановлених законом прав та пільг жінок.

Як стверджує заступник голови Івано-Франківського апеляційного суду Надія Стефанів, цивільних справ, які б стосувались, на приклад, відмови у прийнятті на роботу вагітних жінок, на Прикарпатті не було. Щоправда, на думку судді, це означає, що в області не має таких фактів. Просто рівень правосвідомості мешканок Івано-Франківщини ще не достатній для того, щоб через суди реагувати на усі порушення своїх прав. «Суспільство наше, – зазначає пані Стефанів, – ще досі недосконале, не залежно від того, на якому рівні розвитку ми перебуваємо».

Сьогодні принаймні одне можна стверджувати точно: суддівському складу Івано-Франківського апеляційного суду проблема дискримінації жінок аж ніяк не загрожує. якщо у палаті з кримінальних справ їх меншість – всього три судді, то жінки компенсують своє у палаті з цивільних справ, де жінок на одну більше (якщо рахувати голову палати), ніж суддів чоловічої статі.

Автор: Сергій БІЛИЙ