друкувати


Чи вдасться українській владі домовитися з Москвою про зміну формули ціни газу?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-27 10:35:33

Чи вдасться українській владі домовитися з Москвою про зміну формули ціни газу та її зниження? На думку експертів, такий варіант сьогодні є реальним. Питання в тому, якою може бути ціна таких домовленостей. Опозиція заявляє, що за поступки Москва вимагатиме частини української газотранспортної системи. Фахівці ж зазначають, що зараз на руку Києву може зіграти ситуація на європейському ринку газу.

Як заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, Київ намагатиметься переконати Москву в необхідності змінити газові угоди, де прописана базова ціна 450 доларів за тисячу кубів російського газу. За словами Азарова, навіть враховуючи знижки за так званими харківськими угодами, формула утворення ціни газу для України є кабальною.

Досі влада називала харківські угоди перемогою української сторони. У квітні Президенти України і Росії підписали в Харкові угоду про продовження перебування російського Чорноморського флоту на території України на 25 років, до 2042-го. В обмін на це Україна отримала зниження ціни російського газу на 30%, але не більше, ніж на 100 доларів за тисячу кубометрів, і тільки на термін до 2020 року.

Раніше, ще будучи в опозиції, представники нинішньої влади критикували попередні газові угоди з Росією, укладені за часів прем’єрства Юлії Тимошенко. Під час президентської кампанії команда Віктора Януковича обіцяла змінити газові відносини з Москвою. Тепер ці, вже змінені, відносини хочуть змінити ще раз.

Російський «Газпром» і справді може погодитися на зміну формули ціни, вважає опозиційний прем’єр-міністр Сергій Соболєв. Але, на його переконання, в обмін на це українській стороні доведеться платити надто високу ціну.

«Перш за все, це газова труба, газорозподільні мережі, це питання, які стосуються стратегічних об’єктів, наприклад, «Енергоатома», – сказав Соболєв в інтерв’ю Радіо Свобода.

Європейська кон’юнктура грає за Київ

Але є й інші пояснення можливої зміни з боку Москви. Сприяти Україні у газових переговорах із Росією нині може кон’юнктура на європейському ринку газу, зазначає експерт із енергетичних питань Валентин Землянський.

Адже наразі європейці зменшують споживання «класичного» газу, натомість збільшують споживання зрідженого та сланцевого, нагадує він.

«Ці цифри доволі оптимістичні для європейців і доволі песимістичні для «Газпрому», – каже Землянський. – Світовий досвід ведення бізнесу у нафтогазовій галузі доводить, що тільки-но Україна підпише протокол про наміри будівництва терміналу для прийому зрідженого газу або, скажімо, отримання розвідки та видобутку сланцевого газу на території України, це буде першим сигналом для «Газпрому», після чого він піде на поступки Україні у питанні зниження ціни».

Торги пожвавляться восени?

Росія ж очікує, що до 2012 року ціна газу зросте майже вдвічі, досягши докризового рівня, зазначав раніше заступник керівника «Газпрому» Олександр Медведєв. А компанія «Газпром» нині переживає не найкращі часи, каже Радіо Свобода колишній віце-прем’єр Росії, нині опозиційний політик Борис Нємцов. Відтак, вважає він, і «Газпромові», який контролює російська держава, і голові російського уряду Володимирові Путіну зовсім не до речі пропозиції зменшити ціну на газ.

«Газпром» перебуває на межі банкрутства. І зменшення надходжень «кешу»в компанію може спричинити її банкрутство. І пан Путін, який є безпосереднім керівником «Газпрому», прекрасно знає це. Тому очевидно, що будь-які пропозиції, спрямовані на зниження виручки «Газпрому», будуть сприйняті із великим напруженням», – вважає Нємцов.

Проте він не виключає, що за певні політичні поступки України Росія таки може погодитися на зміну контракту.

І, на думку експертів, пожвавлення українсько-російських переговорів і щодо ціни на газ, і щодо створення спільних підприємств по всіх галузях, зокрема, і нафтогазовій, почнеться вже у вересні.

Автор: Тетяна ЯРМОЩУК
Джерело: Радіо Свобода