друкувати


На Коломийщині відбувся фестиваль автентичної кухні "Смачний Спас"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-25 02:30:35

21-22 серпня 2010 року в селі Спас Коломийського району розпочався фестиваль автентичної кухні "Смачний Спас". З раннього ранку у Спас почали з’їжджатися делегації не тільки з усіх районів, а й столиці та з-за кордону. Після офіційної реєстрації сформована фестивальна колона вирушила до місцевого стадіону. Попереду - дівчата з короваєм – символом достатку, за ними – молодята на конях.

Аби взяти участь у фестивалі і презентувати мистецтво танцю і пісні на Коломийщину з’їхалося багато творчих колективів з різних областей. Дійство розпочалося з привітального слова голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка до спаської громади та гостей фестивалю. "Маю честь відкрити перший Міжнародний фестиваль "Смачний Спас". Однак перш за все прийміть щирі вітання з нагоди дня народження нашої держави, 19-ї річниці незалежності України, - наголосив Михайло Вишиванюк, бо усе в нашому житті починається з колиски – рідної України. Маємо чим нині пишатися, поважні газди й газдині, - звернувся Михайло Васильович до присутніх, - адже Спас показав свою не тільки велич і красу на увесь світ, а й традиції та звичаї. Жителі села Спаса заслуговують на звання зразкових для інших громад в районі. Він подякував організаторам і учасникам фестивалю за високий прийом і професійну підготовку.

Вітав запрошених і голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич. "Сьогоднішній фестиваль – не просто святкове дійство, а реальне збереження, відтворення і розвиток традицій Коломийщини: автентичної їжі не лише Прикарпаття, а й кулінарної спадщини Європи", - зазначив Михайло Михайлович. – Село Спас багате морально, духовно й матеріально, привабливе для інвесторів". Щирі слова подяки линули від Народного депутата України Василя Чуднова від Партії регіонів, який підкреслив, надзвичайно вражений від гостинного прийому спаських мешканців. Він передав вітання від голови Верховної Ради України Володимира Литвина.

На сцені також - головний редактор журналу "Губернатор", старший радник Міністра регіонального розвитку і будівництва Богдан Білейчук, виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Піцик, комерційний директор фестивалю "Трипільське коло" Галина Самчук. Благословили захід владика УПЦ КП Іоанн Бойчук, канцлер Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ о.Василь Мельничук. Прийняла фестивальний вогонь сільський голова Олександра Гоянюк.

На фестиваль було запрошено й гостей з-за кордону. Дякували за гостинність закордонні гості зі Швейцарії, Австрії, Німеччини, Франції, загалом з 15 країн.

Голова асоціації "Чиста флора" Михайло Стовп’юк зауважив, що на фестивалі представлено продукцію чистого промислу, і село Спас віднині стане візитною карткою в Європу.

Урочисте відкриття фестивалю продовжилось з презентації різноманітних національних страв сіл та селищ району. Праворуч - з особливим колоритом облаштовано обійстя, які власноручно організували сільські, селищні голови спільно з активом села. Біля кожної оселі – калина, соняшник, береза – символ плодючості, достатку і миру. Одна за одною милують око оселя Нижнього та Верхнього Вербіжа, Сопова, Молодятина, Марківки, Великого Ключева, Мишина. Троїсті музики витинають так, аж терпне кров у жилах. Ліворуч – презентація екологічно чистої продукції: різноманітних напоїв, чаїв, настоянок. Сцена переповнена піснями і танцями народного аматорського ансамблю пісні і танцю "Прикарпаття" БК селища Отинія, фольклорного ансамблю НД села Спас Горішній, зразкового аматорського танцювального колективу "Пролісок", вокального ансамблю БК села П’ядики та багато інших.

Чудова сонячна погода сприяла святу, тож гостей з’їжджалося все більше і більше. Діти ласували морозивом та цукерками, дорослі – смачним шашликом. Охочі підходили до осель, де на кожного чекав пухкий пампушок і голубці, печеня і гриби. Звідусіль було чути дитячий сміх і гамір, жарти і просто приємне спілкування. У повітрі витала приємна аура. Люди підходили до столиків з екологічно чистою продукцією, цікавилися, купували трав’яні чаї.

Зі сцени було чути виконавців гуцульських співанок, сопілкарів, троїстих музик, солістів-інструменталістів, гумор, сатиру. Діяла виставка майстрів гуцульського декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, які виставляли свої роботи гуцульської тематики.

Аби помилуватися мальовничим Спасом і скуштувати смачної автентичної страви, на свято з’їхались гості з сусідніх районів та областей України. На відведених площадках нараховувалось майже три тисячі транспортних одиниць, а у фестивалі взяло участь чотирнадцять тисяч осіб.

Свято тривало до пізнього вечора. Закінчилось молодіжною вечіркою.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА