друкувати


ДАІ готова відмовитися від техогляду, але залишити за собою талони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-25 10:45:45

ДАІ готова відмовитися від перевірки справності автомобілів, але хоче сама видавати талони.

Нагадаємо, раніше голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський заявив, що техогляд повинен проходити за європейськими нормами, тобто їм повинні займатися страхові компанії, а не ДАІ, як зараз. Більше того, Бродський планує зробити страховку КАСКО (середня вартість 5-6 тисяч гривень на рік) обов'язковою. Зараз, нагадаємо, тим, у кого авто не в кредиті, досить придбати лише автоцивілку (страхування відповідальності перед третіми особами за 250-400 гривень на рік). Як роз'яснив Бродський, в Європі не можна отримати обов'язкову для всіх страховку КАСКО на несправний автомобіль, тому талонами техогляду там займаються страхкомпанії. Поки водій не надасть їм документ із СТО, що машина справна, страховку йому не видадуть. А попутно страховики перевірять, чи сплатив водій транспортний податок, штрафи. Всі ці новації, вважає Бродський, має побороти корупцію в ДАІ. "Звичайно, потрібно змінити масу законів. Але, думаю, що через місяць водії не побачать перші зміни", - говорить Бродський.

Прес-служба ДАІ вже повідомила, що відомство згідно відмовитися від перевірки техстану авто. Але ДАІ хоче, щоб видачею техталонів, як і нині, займалися вони, тому що доходи від цієї послуги йдуть у бюджет МВС.

"Це не має відношення до техстану автомобіля і не породжує корупцію. Якщо водій приніс довідку СТО, що його автомобіль справний, сам він сплатив всі збори, у нього є страховка ОСЦВ і меддовідки, то талон про проходження техогляду він отримає автоматично", - відзначають в ДАІ. Там також нагадали, що вже два роки в Україні працюють не тільки станції діагностики при МРЕВ, але й сертифіковані СТО, на яких можуть провести діагностику машини, і якщо все в порядку, видати документ, що вона справна, а якщо ні - відремонтувати. Коштує така послуга 100-200 гривень залежно від марки авто. Це в 2-4 рази більше, ніж на збережених поки держстанціях діагностики при МРЕО. Там за огляд беруть 45 гривень, але якщо виявлять несправність, треба їхати ремонтуватися на СТО, а гроші за огляд пропадають.

На думку гендиректора Асоціації страхувальників України Леоніда Хоріна, страхкомпанії будуть тільки "за", якщо їм передадуть право видавати талони техогляду. "Вони зможуть значно збільшити свої доходи, адже страхуватися по КАСКО повинен буде кожен, плюс відсоток за перевірку платежів", - вважає Хорін. А от водії впевнені, що це просто лобізм і здирництво. "Мені нав'язують дорогу страховку. Я краще вирішу всі питання в ДАІ, це набагато дешевше", - говорить водій Ігор Левченко. "Якщо це покінчить з хабарами в ДАІ, то я готовий до змін. Тим більше що КАСКО і так купую щороку", - говорить водій Світлана Озімова.

Нагадаємо, раніше ДАІ заявила, що не заперечує проти спрощення процедури проведення техогляду транспортних засобів.

Джерело: ТСН.ua