друкувати


Івано-Франківці мали змогу подивитись на іранське мистецтво у двох ракурсах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-24 02:00:52

Мешканці Івано-Франківська днями мали змогу насолодитись виставкою робіт двох молодих митців з Ірану: фотохудожника Рези Галестані та графіки Ольдуз Орбатіан.

Реза Галестані – не тільки фотограф, а й композитор і навіть свого часу пробував себе у кіномистецтві. Представлені в експозиції його роботи з циклу «Вічна пісня каменів» зображають яскраві картини архітектури давнього Ірану, де барвисті куполи ісламських мечетей та палаців співіснують з кам’яною музикою зороастрійської культури. «Це вже друга виставка цієї експозиції на території України, – розповідає пан Галестані, – перша пройшла нещодавно в місті Києві. Роботи представляють давні іранські міста: Персеполіс – столицю Перської імперії, якій вже більш як три тисячі років, Яаз – священний релігійний центр Ірану ще від часів зороастризму і до наших днів та Ісфаган».

Фотороботи художника цілком відповідають назві виставки: на них немає жодної людини, жодного натяку на рух… Тут лише камінь – вічний, холодний, постійний, але такий таємничий, живий і прекрасний камінь тисячолітніх пам’ятників і палаців… Здається, з нього дійсно ллється тиха і безкінечна, по-східному монотонна мелодія трьохтисячолітньої історії…

«Моє суб’єктивне враження від виставки в тому, – зазначив івано-франківський художник-концептуаліст Мирослав Яремак, – що ця країна, її історія залишаються для мене таємницею. Цю таємницю можна побачити в представлених тут роботах фотохудожника».

Певною мірою конкурує з роботами Р.Галестані триколірна графіка молодої художниці Ольдуз Орбатіан, яка, зі слів, М.Яремака, є не надто азійською. «Ольдуз, – стверджує пан Яремак, – представляє свою графіку досить по-європейськи. Формально їх можна віднести до німецького експресіонізму 30-х років». Зі слів мистецтвознавця Анатолія Звіжинського, це роботи експресивно-динамічного плану, які вкупі з фотографіями Р.Гелестані становлять два цілком різні погляди на іранське мистецтво.

Автор: Сергій БІЛИЙ