друкувати


З Івано-Франківська вичавлювали «совок»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-24 03:00:28

Незвичну для Івано-Франківська акцію можна було спостерігати 23 серпня на вулиці Незалежності – так званій «Стометрівці» поблизу Культурно-мистецького центру «Є».

Група людей різного віку, серед яких моржна було спостерігати багато відомих в області особистостей, як-от: письменники Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, депутат обласної ради Віталій Перевізник, видавець Василь Іваночко тощо, -- спочатку гуртом промели чималий кавалок вулиці і тротуарів, а потім, змівши сміття у кольорові пластмасові совки і зсипавши у навмисне приготовані для цього пакети для сміття, скинули ці совки до купи, яку лідер громадської організації «Нова Галичина» Павло Андрусяк жорстоко потрощив звичайним асфальтним катком.

«Насправді акція є символічною, - розповідає пан Андрусяк, - Це одна із акцій, які ми проводимо в зв’язку з святкуванням вже 19-тої річниці Незалежності. Ми вважаємо, що, маючи незалежну державу, на жаль залишилося в умах людей, в їх стилі мислення, дуже багато того, що ми називаємо «совковим» мисленням. В першу чергу це патерналізм, тобто люди далі вважають, що держава їм щось повинна зробити, інші люди повинні зробити, влада повинна зробити. Є дуже багато речей, які ми повинні робити самі: без влади, без Росії, без Європи. І якщо ми хочемо рухатися в Європу і люди прагнуть європейської якості послуг, то є дуже багато речей, які люди повинні зробити самі, зокрема змінити своє мислення, а тоді вже обирати владу, яка буде мислити по-європейські.

На думку лідера «Нової Галичини», можна скільки завгодно вимагати від влади різних благ, на приклад прибирати вулиці, але при цьому в першу чергу треба не смітити на цих вулицях. В зв’язку з цим, - переконаний П.Андрусяк, - це вимітання «совка» є дуже важливим. В такі свята це є спосіб привернути увагу людей саме до проблеми зміни свого мислення.

Автори акції не випадково обрали для її проведення саме вулицю Незалежності. «Якщо наша незалежність починається з нас самих, - зазначають вони, - і того, що ми робимо, то почати треба саме з вулиці Незалежності.

За подіями на «Стометрівці» суворо наглядали представники житлово-комунальної сфери міста, тож жодної соринки «прибиральники совка» по собі не залишили.

Автор: Сергій БІЛИЙ