друкувати


Духовні обереги отця Блажейовського

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-21 01:00:01

Україна багата уславленими синами і доньками, які розкидані по всьому світу, вкоренилися по чужих світах, але не забули рідної мови, звичаїв, культури. Вони мають шану та повагу в діаспорі і за свій люд, державу й Церкву не забувають.

Один із них, уродженець Лемківщини, доктор отець Дмитро Блажейовський першим з українських емігрантів почав вишивати ікони, намагаючись пробудити українців до духовного життя, залучивши до прадавніх звичаїв. Нині в його творчому доробку понад 350 вишитих ікон та хоругв, які розміщені в різних музеях, храмах і приватних колекціях в Україні, в Західній Європі, у США, Канаді, Бразилії, Аргентині, в Австралії.

У Львові зберігається 250 його робіт. У них відчувається українських дух, оживають образи святих, народжується молитовний настрій.

Кілька років тому о. Дмитро, відвідуючи Україну, завітав і до нашого міста, побував у церквах і традиційно зайшов до обласної «Просвіти», де і нам, хористам «Червоної калини», розповів про своє життя і працю. Після операції «Вісла» був депортований в Україну, де в скорім часі було заборонено діяльність УГКЦ. Служити іншій Церкві не захотів. Через знайомих виїхав на Захід, служив у кількох нечисленних парафіях українців в Італії. За допомогою своїх вірних спромігся зібрати кошти на матеріали і прикрасити вишивкою свою церкву та храми інших парафій. Мирянам вишивані образи дуже сподобались, і о. Дмитро кільканадцять своїх праць привіз і подарував львівським церквам. Приблизно кожних півтора року він готував до друку одну збірку — альбом українських релігійних вишиванок, нині в його доробку їх 15. Нам запам’яталася цілогодинна розповідь про життя і діяльність довоєнної «Просвіти» Лемківщини, зв’язок з Галичиною, тяжкі роки адаптації в чужих краях, дещо розповів про співпрацю з теперішніми українцями-заробітчанами.

Подарував кожному з нас образочки, авторові цих рядків — «Альбом вишитих ікон». Уже з альбому я дізнався, що отець Блажейовський під час кількаразових приїздів в Україну організував виставки своїх колекцій у 60-ти містах і селищах України, майже в усіх обласних центрах. Успішні виставки покликали багато відвідувачів до вишивання ікон — від школярів до сивоголових. В його альбомі є також вишивані портрети представників української інтелігенції, письменників.

Сьогодні отець Дмитро працює над життєописом і спогадами. 21 серпня друзі і вірні, церковна влада будуть його вітати зі 100-річчям від дня народження. Дякуємо нашому ювілярові за створену школу вишитих ікон і його велику працю на розбудову духовної України. Щастя, здоров’я, многая літ, рясних Божих благословень Вам, шановний ювіляре!

Автор: Степан БОЙКО
Джерело: Газета «Галичина»