друкувати


Коломийщина: Своїм баченням проекту Податкового кодексу України ділиться В.Остяк

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-20 02:15:09

Податковий кодекс - це документ, який вкрай необхідний для всієї нашої молодої держави, адже стосунки у цій галузі регулюються неймовірно великою кількістю нормативних актів, постанов, рекомендацій, якими інколи спровоковані правові колізії. Немає жодного громадянина, якого б не стосувався цей документ. Позитивним є те, що кодекс не прийнято відразу на рівні влади, а дано час для обговорення і внесення своїх пропозицій.

Проект податкового кодексу, покликаний врегулювати стосунки між урядом та громадськістю, між податковою службою та платниками податків в чому в даний час є нагальна потреба.

У запропонованому проекті уже враховано деякі пропозиції, які були висловлені громадськістю раніше, зокрема зменшено ставки оподаткування з податку на прибуток та податку на додану вартість, депозити не обкладатимуться податком та інше.

Детально ознайомившись з проектом податкового кодексу та проаналізувавши його вважаю:

- недоцільним збільшувати види та терміни перевірок, оскільки це серйозно відбиватиметься на підприємницькій діяльності платників податків і пропоную залишити їх на рівні діючих;

- недопустити збільшення штрафних санкцій, оскільки деякі дрібні підприємці від застосування щодо них збільшених штрафів можуть збанкрутувати, а це потягне за собою втрату платника податку як такого;

- збільшити граничний розмір виручки для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, оскільки запропонований у проекті розмір виручки в сумі 300000 грн є надто малий і спонукатиме значну кількість підприємців змінювати форму господарювання;

- для збереження суті єдиного податку, необхідно відмовитись від застосування реєстраторів розрахункових операцій приватними підприємцями та сплати внесків до соціальних фондів, можливо, навіть, і збільшуючи при цьому ставку єдиного податку.

Сподіваюсь, що пропозиції громадськості будуть враховані та сприятимуть збільшенню надходжень платежів, водночас буде і оптимальним податкове навантаження на платника податків.

Автор: Валентина ОСТЯК,  голова ради підприємців Коломийського району