друкувати


В Івано-Франківську «оживили» бастіон XVII сторіччя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-20 10:00:17

Одноліток міста Івано-Франківська – бастіон Андрія Первозванного, що найкраще зберігся до наших днів після зруйнування на початку ХІХ сторіччя оборонних споруд Станіславської фортеці через двісті років вимушеного сну оживили організатори мистецького проекту «Порто-Франко».

18 серпня його символічне відкриття, під час якого відомий Івано-Франківський письменник Тарас Прохасько читав свій твір «Порт Франківський» під акомпанемент київського віолончеліста Золтана Алмаші, який виграв меланхолійні «Етюди старого міста». І саме тут відбуватиметься більшість виставок та інших акцій візуального мистецтва, як-от виставка польського політичного плакату, покази фоторобіт китайських, іранських та французьких художників, експозиція сучасного абстрактного живопису.

«Ми вже півроку займаємось відновленням бастіону. - зазначив власник галереї, відомий в Івано-Франківську меценат Олег Заріцький, - Реставраційні роботи ще не закінчені, але нам приємно, що саме тут проходиться така цікава і неординарна подія, яка, сподіваюсь, стане в подальшому візитівкою Івано-Франківська».

Зі слів мецената, вже до кінця цього року планується остаточно завершити усі реставраційні роботи в бастіоні і відкрити його не тільки внутрішню галерейну, але й зовнішню частини для широкої громадськості.

Автор: Сергій БІЛИЙ