друкувати


Журналіст Г.Філіпова презентувала свою колекцію ляльок з різних країн світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-19 08:00:45

Галина Філіпова відома на Прикарпатті та за її межами як редактор програм Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина» – авторка багатьох цікавих сюжетів і передач.

Втім, як виявилось вже два десятки років вона має незвичне хобі: колекціонує ляльок з різних країн світу: від степів Молдови та соснових пущ Білорусі до засніжених вершин Перу чи безкраїх мертвих пустель Іраку. При чому усі ляльки одягнені в національне вбрання, притаманне народам своїх країн.

Свою колекцію ляльок вона презентувала на виставці, яка відкрилась 17 серпня в приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею.

«Все почалося ще 20 років тому розповідає пані Галина, – ще за часів Радянського Союзу. Власне, ідея виникла дуже спонтанно. Спочатку не було ніякої колекції, ніякої ідеї. Просто першими з’явилися кубинські ляльки, яких я купила в нашому комісійному магазині, потім почалися інші ляльки – з наших прибалтійських країн, коли розпався Союз і утворилося дуже багато країн з наших колишніх республік, почали з’являтися інші пари. З часом виникла можливість їздити більше за кордон і з кожної такої поїздки привозила ляльок».

Експозиція постійно поповнюється і зараз. В цьому журналістці допомагає її сім’я, друзі та знайомі. Виїжджаючи за кордон у справах чи в туристичну подорож, вони знають, що пані Галина буде дуже рада, якщо чергова яскрава лялька з чергової екзотичної і не дуже країни з’явиться в її колекції. Зі слів колекціонерки, до придбання ляльок у колекцію вона підходить вибірково: щоб строї були гарні, барвисті, вишиті. «В одних областях ляльки одягнені барвисто, – розповідає вона, – в інших – у чорне. Такі я намагаюсь не брати. Не люблю. Люблю, щоб було гарно, барвисто, яскраво, щоб милувало око».

Автор: Сергій БІЛИЙ