друкувати


Доля тих споживачів, хто зберігає готівку вдома виросла до 43%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-18 11:45:07

Доля тих споживачів, хто зберігає готівку вдома виросла з 33% в першому кварталі до 43% в другому кварталі. Таких висновків дійшла компанія GfK Ukraine за результатами дослідження ринку банківських послуг для фізичних осіб за другий квартал 2010 року.

Накопичення в готівці є найпривабливішим методом збереження і примноження коштів для тих, хто планує економити, 42% респондентів в другому кварталі, проти 34% в першому.

"Ми спостерігаємо ріст долі тих, хто зберігає, і тих, хто планує це робити. Також власні накопичення стають усе більш популярним джерелом фінансування великих покупок", - прокоментувала старший дослідник компанія GfK Ukraine Ірина Ипполитова.

Вона додала: "В той же час велика частина споживачів зберігає готівку, переважно в національній валюті. Це створює потенціал для подальшого росту вкладників банків".

Окрім того, незважаючи на відновлення деякими банками споживчого кредитування, в другому кварталі 2010 року доля користувачів кредитів в Україні продовжувала знижуватися - з 12% в першому кварталі до 10% в другому кварталі.

Споживачі, здійснюючи великі покупки, почали більше орієнтуватися на власні кошти і накопичення - 60% в другому кварталі, проти 56% в першому кварталі, що дає підстави стверджувати, що відновлення споживчого кредитування буде повільним.

За результатами дослідження, одночасно, в другому кварталі 2010 року спостерігався ріст зацікавленості населення в заощадженнях. Так доля користувачів депозитних і ощадних рахунків виросла з 5,9% в першому кварталі до 7,1% в другому кварталі, а доля тих, хто не планує економити, зменшилася з 54% до 48% відповідно.

Джерело: ТСН.ua