друкувати


Підприємства Івано-Франківщини демонструють одужання?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-17 01:45:30

На 15,9 відсотка збільшили у першому півріччі ц. р. порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги експорту продукції підприємства Прикарпаття.

Загалом, за даними Головного управління статистики в області, вони реалізували зарубіжним партнерам товарів і послуг на понад 155 мільйонів доларів.

Ще інтенсивніше суб’єкти підприємницької діяльності імпортували сировину, технологічне устаткування і споживчі товари. Загалом обсяг імпорту порівняно з січнем—червнем 2009 року зріс на 46,3 відсотка. Попри те, що область завершила півріччя з від’ємним сальдо у балансі зовнішньої торгівлі в розмірі 7,4 мільйона доларів США, що, образно кажучи, можна вважати ложкою дьогтю у бочці меду, все ж істотне зростання як експорту, так і імпорту продукції варто, напевно, розцінювати як дуже важливу ознаку пожвавлення ділового життя. Вона свідчить про те, що підприємства краю знову повертаються на зарубіжні ринки і, збільшуючи обсяги продажу, зможуть поступово відновити докризові обсяги виробництва. А отже — більше заробляти, підвищуючи зарплати працівникам та створюючи нові робочі місця.

Довідка «Галичини». За даними Головного управління статистики в області, найбільші експортні поставки виробники краю здійснювали до Російської Федерації, Італії, Чеської Республіки, Німеччини, Молдови і Польщі. У структурі експорту провідні позиції займали деревина і вироби з неї, продукція хімічної і пов’язаних з нею галузей промисловості, яйця і продукти їх переробки, шкіряна і хутрова сировина та вироби з них, механічне і електрообладнання, полімерні матеріали, пластмаса та каучук. Значними були також і обсяги експорту мінеральних продуктів,  паперу та картону й текстилю і виробів з нього.

Автор: Микола ПЕТРИЧУК
Джерело: Газета «Галичина»