друкувати


Позначка «Без ГМО» вже стала звичною та розповсюдженою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-16 08:00:02

Позначка «Без ГМО» вже стала настільки звичною та розповсюдженою, що стає цікаво, чи реально зустріти десь продукт із позначкою «З ГМО». Згідно законодавства, уся харчова продукція повинна досліджуватись (або мати підтверджуючі документи про дослідження сировини, з якої вироблена продукція), та мати маркування «Без ГМО» чи «З ГМО». Однак, зважаючи на широкий асортимент харчової продукції, виникають сумніви стосовно того, чи справді вона досліджувалася на вміст ГМО, чи ця позначка – простий рекламний хід, приманка.

На даний час Держспоживстандарт України здійснює щомісячний моніторинг випробувань харчових продуктів та продовольчої сировини на вміст ГМО. Зокрема, в Івано-Франківську в 2010 році у генетичній лабораторії, яка діє на базі випробувального центру ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» з жовтня 2009 року, проведено понад 600 випробувань зразків продовольчої сировини та харчових продуктів. Вміст ГМО виявлено у понад 30 зразках досліджуваної продукції, що становить 5% від загальної кількості зразків. Генетично модифіковані компоненти виявлялись у ковбасних виробах, заморожених напівфабрикатах (пельмені, фарші), паштетах, соєвому текстураті та білку, кукурудзяних паличках, комбікормах.

Водночас, охопити державним контролем щодо правдивості маркування на вміст ГМО всіх виробників нереально. Та й з боку виробників небезпідставними будуть нарікання, коли доводиться досліджувати на ГМО воду чи сіль. З метою подолання невизначеностей та суперечностей стосовно доцільності дослідження продукції, в якій ГМО по своїй природі міститись не може, на даний час Держспоживстандарт України співпрацює з Міністерством охорони здоров’я України щодо розробки переліку продуктів, які можуть містити генетично модифіковані організми. Також, відповідна законодавча ініціатива знаходиться на розгляді у Верховній раді України.

На перший погляд, картина стосовно наявності ГМО на українському ринку є доволі оптимістичною. Адже 5% генетично модифікованої продукції – не такий вже і страшний показник. Однак, варто наголосити, що продукцію, яка досліджувалась, добросовісні виробники добровільно здавали на дослідження для того, щоб виконати вимоги нормативних документів стосовно маркування. Насправді, реальна картина величини сегменту модифікованої продукції у рази перевищує показник 5%.

А щоб зорієнтувати споживачів, нагадаємо, що ГМО найчастіше зустрічається у хлібобулочних та кондитерських виробах, сухих зернових сніданках, кукурудзі, картопляних чіпсах та пюре, м’ясній продукції, різноманітних соусах (кетчупи, майонези і т.д.), соєвих продуктах, безалкогольних напоях. Обираючи ці та інші продукти, уважно роздивіться етикетку та переконайтесь, чи подбав виробник про те, щоб ви змогли отримати повну інформацію про склад продукції.

ДП «Івано-Франківськстандартметрологія»

Джерело: Газета «Репортер»