друкувати


Тиснява, спека та величезні черги - ось характерні ознаки вступної кампанії 2010

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-13 07:30:02

Тиснява, спека та величезні черги - ось характерні ознаки вступної кампанії 2010. Такі підсумки Громадянської мережі ОПОРА. Її активісти пильно стежили за роботою приймальних комісій та за допомогою гарячої лінії спілкувалися із вступниками до місцевих вишів.

Нагадаємо, цьогоріч через скорочення термінів подачі документів абітурієнтам довелося вистоювати в чергах не одну годину. Згодом період вступної кампанії було продовжено на п'ять днів. Це, кажуть спостерігачі, лише збило абітурієнтів з пантелику. Створена система не дала молоді рівного доступу до комісій. Незалежний моніторинг показав, що в багатьох вишах були випадки подання документів поза чергою, або ж призначення різних співбесід для однієї людини одночасно.

Окрім того майбутні студенти подавали документи до вишів на різні спеціальності. Це, кажуть спостерігачі, свідчить про брак профорієнтаційної роботи серед абітурієнтів. Не вистачає освіті й електронної системи, яка б дозволила приймати документи у вищі навчальні заклади. Зміна правил вступу, кажуть опорівці, та поява нових категорій абітурієнтів, які не потребують зовнішнього незалежного оцінювання призвела до повернення корупції у вишах. До прикладу у Калуші член приймальної екзаменаційної комісії вимагав у вступника хабар. Всі зауваження та пропозиції від спостерігачів Громадянська мережа ОПОРА надішле до Міністерства освіти і науки.

Джерело: Радіо «Західний полюс»