друкувати


На Сонці з'явилося відразу п'ять груп сонячних плям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-13 03:20:29

На Сонці з'явилося відразу п'ять груп сонячних плям, кількість яких ще з 19 століття вважається головним критерієм рівня сонячної активності - чим більше плям, тим вище рівень активності. Поява п'яти плям відразу змусила вчених говорити про можливе "пробудження" Сонця, яке все ще переживає аномально довгий період зниженої активності.

На знімках сонячної обсерваторії SOHO в середу було зафіксовано п'ять груп плям, що отримали індекси 1093, 1095, 1096, 1097 і 1098. "Можливо Сонце дійсно пробуджується від незвично довгої і глибокої дрімоти?", - запитує автор присвяченої цьому явищу замітки в блозі Universe Today.

"Дійсно, вчені до цих пір з великим інтересом рахують плями на Сонці", - відзначив науковий співробітник Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН) Сергій Богачьов.

За його словами, такі дані астрономи збирають з середини 18-го століття, і те число плям, яке ми бачимо зараз, можна порівняти не лише з тим, що було кілька років тому, але і з вимірами 100 і навіть 200-річної давнини.

У той же час, відзначив вчений, сам по собі цей параметр не дуже точний. Так, за останні десять років найбільше плям на Сонці були 24 січня 2002 року - 19 груп загальною площею 3142 одиниці (майже 0,5% видимої поверхні Сонця було закрито плямами).

"Проте всі ці області виробили лише три спалахи причому найнижчого класу С. Навпаки, найбільший сонячний спалах в сучасній історії спостережень, зареєстрований 4 листопада 2003 року, сталася в день, коли на Сонці були всього чотири групи плям, тобто навіть менше, ніж сьогодні", - сказав Богачьов.

"Сам факт появи на Сонці великого числа плям цікавий, проте, на жаль, це не говорить, про те, що Сонце, дійсно, пробуджується. На Сонці до цих пір немає спалахів - головного прояву активності", - додав вчений.

Джерело: Освітній портал