друкувати


Захворювання кісток лікують термальною мінеральною водою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-13 07:00:12

У селі Велятин Хустського району Закарпаття лікують захворювання кісток. Тут працює купіль ”Теплі води’’. Там відпочивальники приймають ванни із термальною мінеральною водою.

Купіль знаходиться на околиці села. Поряд — свердловина із гарячою водою. Її качають з глибини 1000 м. У невеликому приміщенні розташовані кімната лікаря і сім ванн. На вулиці — басейн із термальною водою.

У ванні із темно-коричневою водою лежить Микола Невисевич, 54 роки, із Житомира. Температура води +40°С. Чоловік приймає купіль 10 років. Розповідає, що відпочиває у сусідньому курортному селі Шаян. До Велятина приїжджає спеціально до купелі.

— Турбують болі у суглобах, — каже. — Після 10 процедур відчуваю значне полегшення. Намагаюся чергувати ванни з басейном, бо в останньому дозволяють бути довше. Три роки після термальної води не відчуваю дискомфорту.

Киянка 61-річна Людмила Третяк хворіє на варикозне розширення вен.

— Після термальної води вени не так часто воспаляються. І суглоби за півроку не відчуваю. Лікарі прописують відпочивальникам по 10—15 ванн. Стільки треба, аби відчути ефект від лікування. Перша ванна триває 10 хв. Далі час збільшують до 20 хв.

— Нашу воду називають хлоридо-натрієвою та борно-бромною, — говорить медсестра купелі Марія Селемонка, 55 років. — Вона така сіра, бо має великий вміст йоду і заліза. Найбільше підходить тим, хто має проблеми із кістками. Корисна при артритах, остеохондрозі, остеомієлітах, склеродермії, остеоартрозах. Допомагає вода і при хворобах нервової та ендокринної систем, органів дихання. Але найчастіше до нас приїздять люди, у яких болять кістки. Були випадки, сюди приїжджали жінки, що не могли мати дітей. Одна із Хуста рік тут купалася, а інша з Мукачева півроку. Обидві успішно завагітніли.

Лікар каже, термальна вода корисна і при гінекологічних захворюваннях.

— Дуже добре приймати ванни жінкам, які перенесли хронічні запальні захворювання жіночої статевої системи, при клімаксі, розладах менструальної функції, безплідді.

Восени 2009 року при купелі відкрили басейн. У ньому одночасно сидять 12 людей. Відпочивальники плавають, ходять по дні басейну. На свіжому повітрі їм дозволяють сидіти у воді до 30 хв.

Автор: Сніжана РУСИН
Джерело: Gazeta.ua