друкувати


Держава не встигає надрукувати до 1 вересня шкільні підручники

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-13 11:05:01

Багато українських учнів ризикують почати новий навчальний рік без підручників.

Причина – держава не встигає надрукувати книжки до 1 вересня і обіцяє зробити це до листопада. А до того часу керівники української освіти радять вчителям використовувати інтернет.

Від 16 серпня на сайті Міністерства та підпорядкованих йому обласних управлінь мають з'явитися електронні версії шкільних підручників.

За словами міністра освіти Дмитра Табачника, до першого вересня не будуть готові підручники для перших, других i десятих класів. Ці перебої в міністерстві пояснили затримками з ухваленням держбюджету, а отже - і з перерахунком грошей на друк книжок. Ситуацію сподіваються виправити за допомогою Інтернету та педагогічних журналів, де розмістять перші розділи підручників.

Але, як розповіла Бі-Бі-Сі голова асоціації керівників шкіл Олена Онаць, у цій ситуації немає нічого надзвичайного. За її словами, проблеми з підручниками були і у попередні роки. А у перші тижні вересня, каже пані Онаць, школярі взагалі не відчують проблем, бо в цей час зазвичай іде повторення матеріалу з попередніх років.

"В Україні взагалі була така негативна практика, що підручники не завжди надходили вчасно, і багато шкіл в Україні починали, дійсно, їх… отримували їх десь уже під кінець півріччя. Тобто перед новим роком календарним. І працювали люди без підручників, це було важко, але була програма, шукали додаткові матеріали, і працювали".

Складніша ситуація із першокласниками. Їм завжди друкують нові книжки. Але, як припустила пані Онаць, школи можуть використати якісь давні запаси підручників для першачків.

Мешканка міста Лубни Людмила - мама майбутнього першокласника Івана. Вона розповіла Бі-Бі-Сі, що про проблеми з книжками її у школі поки що не попереджали. Але каже, що у разі потреби готова сама купити всі підручники.

А от шукати якийсь із матеріалів, викладених міністерством освіти в Інтернеті, Людмила не зможе, бо не має доступу до мережі. Така проблема у більшості сільських дітей.

Джерело: BBC Ukrainian