друкувати


Абітурієнти з високим рівнем знань втрачають шанс на вступ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-12 08:00:41

Абітурієнтів, які засвідчили свої знання високими балами, позбавляються студентських квитків через нерозуміння з боку приймальних комісій процедур.

Згідно Умов прийому списки рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення оприлюднюються не пізніше 6 серпня. Згодом абітурієнти, що потрапили до списку, мають 5 календарних днів, щоб визначитися та принести оригінали до вищого навчального закладу. Відповідно до Умов прийому, якщо абітурієнт не виконав вимогу, список рекомендованих корегується і оприлюднюється повторно. Тож, абітурієнти, які не потрапили з першого разу до когорти щасливчиків, але мають значні успіхи та хороші оцінки, повинні бути рекомендовані за другою чергою згідно рейтингу. Як і перша група, їм повинні надати теж 5 днів, щоб ті встигли привезти документи.
 
Втім ситуація на практиці інша. Вчора приймальні комісії почали доукомплектовувати звільнені місця не абітурієнтами з вищої частини рейтингу, а тими, хто подав оригінали, хоч і не потрапив до списку рекомендованих. Тому, діти, які мали шанс вступити за другою чергою, втратили його. Прикро, що на їх місця прийшли особи з нижчими балами, які виявилися спритнішими та більш поінформованими.

Приймальні комісії вишів не тільки по-своєму трактують норми Умов прийому, а й не ознайомлені з двома листами-роз’ясненнями від Міністерства освіти та науки.  Хоча, міністерство наголошувало на суворому дотриманні вимог щодо формування та коригування списку рекомендованих до зарахування, визначених Умовами прийому та роз’яснених листом МОН від 02.08.2010 №1/9-519. Зокрема, необхідно дотримуватись п’ятиденного терміну подання оригіналів документів після оприлюднення списків осіб, рекомендованих до зарахування та послідовності формування списку. Не допускається зарахування осіб з нижньої частини списку лише тому, що вони вже подали оригінали документів.
 
Сьогодні телефон гарячої лінії ОПОРИ розривався від дзвінків абітурієнтів, що очікували побачити себе у корегованих списках. Втім, прийшовши до приймальної комісії, вони були шоковані новиною, що на їх місця вже зарахували абітурієнтів з нижчими балами.
 
ОПОРА закликає МОН негайно відреагувати на цю проблему та перевірити роботу ВНЗ щодо підготовки, оприлюднення та наповнення скорегованих списків рекомендованих до зарахування на бюджетні місця.

Скарга про недотримання порядку формування та коригування списків абітурієнтів рекомендованих до зарахування на денну форму навчання за кошти державного бюджету

Скарга про визнання незаконною бездіяльність приймальної комісії щодо несвоєчасного повідомлення вступника про рекомендування його до зарахування

Скарга про визнання незаконною бездіяльність приймальної комісії щодо не оприлюднення рейтингового списку вступників