друкувати


Прикарпатська енергія одна з найдорожчих в Старому Світі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-12 01:45:57

Останні півроку на Бурштинській ТЕС, що на Івано-Франківщині, працює тільки половина блоків. Через зростання цін на паливо вона не експортує електроенергію до країн східної Європи. Проблема полягає в тому, що прикарпатська енергія одна з найдорожчих в Старому Світі.

Експорт зупинили ще 1 березня. НЕК "Укренерго" не пройшла в аукціоні для експорту електроенергії до східної Європи. Учасників торгів насторожило, що Бурштинська ТЕС має проблеми з забезпеченням вугілля газової групи, і не зможе повністю завантажити свої потужності.

Вугілля купують у ДП "Вугілля України". За добу станція використовує 10-13 тис. т сировини. Газ з минулого року у виробництві не використовують.

Сьогодні Бурштинська ТЕС забезпечує продукцією лише Україну. Щодоби виробляє 14-15 замість 25-30 мільйонів кВт/год.

На електростанції нікого не звільняли. Ситуація на міжнародному ринку не вплинула на роботу станції, триває реконструкція 7-го енергоблоку. Так змалював Gazeta.ua ситуацію директор Бурштинської ТЕС Мирон Романів. Ремонтні роботи обійдуться в 400 млн гривень.

Минулого року Україна скоротила експорт електроенергії на 49 %. Аби зменшити собівартість електроенергії необхідно модернізувати обладнання.

В Україні тільки "Бурштинський енергоострів" під'єднаний до електромереж країн ЄС.

Також він забезпечує електроенергією Закарпатську, Івано-Франківську та Львівську області, та охоплює майже 3 мільйони осіб.

Бурштинську ТЕС побудували в середині 70-х років минулого сторіччя. На той час вона була шостою у світі за виробничими потужностями. "Завдяки" її роботі Бурштин входить до трійки найбільш забруднених міст України.

Джерело: Gazeta.ua