друкувати


Кожен турист у середньому купує від 5 до 10 сувенірів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-12 12:05:22

Кожен турист у середньому купує від 5 до 10 сувенірів. І кожен шукає таку річ на згадку, яка б характеризувала саме місце подорожі. Чимало українських міст мають проблеми з сувенірною продукцією і здебільшого вона скрізь схожа. Тим часом у Львові працює понад сто сувенірних крамничок і щоразу їх відчиняється більше.

Шукаючи цікаві сувеніри у Львові, варто пригадати батярську пісню «Тільки у Львові». Бо подарунок має бути тільки зі Львова, тільки про Львів, тільки зроблений руками львівського майстра. Власне такі сувеніри і шукали польські туристи, яких я зустріла на вулиці.

«Хочеться такі сувеніри, які б були пов’язані саме зі Львовом, не лише напис «Львів», але й пов’язані з цим містом, але таких сувенірів не так багато. Ми шукали і знайшли львівських левів, – поділився пан Анжей. – У мене троє дітей, і кожній дитині хочеться щось купити про Львів, щоб ця річ нам нагадувала подорож».

Львівська бруківка теж продається

Саме львівські леви, виготовлені з різних матеріалів, ліплені і мальовані, у скульптурках і на картинках, на горнятках і тарілках користуються, за моїми спостереженнями і опитуваннями, найбільшою популярністю серед гостей Львова. Бо такі сувеніри характеризують це місто, а ще купують простенькі листівки із зображенням Львова, по 2 гривні.

Європейських туристів цікавлять фотографії міста, зроблені під старовину у рамці, а також малюнки на плитці. До слова, європейці шукають переважно авторські сувеніри, а їх чимало у спеціалізованих крамничках, яких щороку в місті стає дедалі більше.

У магазині, що розташований у будинку легенд, понад 100 різних авторських сувенірів: від листівок і ґудзиків, до картин і футболок, від 5 до 100 гривень. Асортимент щоразу поновлюється, оскільки своїми креативними ідеями вирізняються студенти Академії мистецтв.

Продавець Наталія Назарук розповідаючи, які сувеніри користуються найбільшою популярністю серед туристів, зауважила: « А це і леви, і магнітики із зображенням львівських кнайп, на згадку про перебування. Так всього багацько, що годі перелічити: і тарілки, і горнятка, і скарбонки, і кава… Футболки з різними написами».

Якщо на вулицях Львова залишається усе менше старої львівської бруківки, то ось у сувенірних крамницях її шматки із зображенням Львова ще можна придбати за 20-30 гривень.

«Львівського дощу» у Львові ще не продають, навіть у пробірках…

Найбільше грошей у Львові на сувеніри витрачають американські туристи, близько 600 доларів за одну поїздку, підрахували у львівській мерії. Польські туристи можуть на львівські сувеніри витрати близько 200 доларів, а третє місце за купівельною спроможністю посідають вітчизняні туристи.

Загалом гості міста шукають недорогі сувеніри, щоб кожному з рідних чи знайомих привезти якийсь презент, щоб він нагадував про мандрівку.

Ще два-три роки тому у Львові не було такої великої кількості сувенірної продукції. Переважно на прилавках лежали гуцульські вироби і гаварецька кераміка. Нині є попит і відповідно пропозиція.

Молоді люди з Києва, які вибирали львівські листівки і магнітики, зауважили у розмові, що на відміну від Львова, українська столиця рясніє радянськими сувенірами, російськими.

На жаль, у цей спекотний день я таки не знайшла одного омріяного львівського сувеніру – запаяного у пробірочку львівського дощику, з написом, як і заголовок однойменної поетичної збірки Надії Степули, –  «Сім дощів». Зі Львова на щастя!

Автор: Галина ТЕРЕЩУК
Джерело: Радіо Свобода