друкувати


Чорногорія - громадянство за півмільйона євро

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-12 10:35:12

Чорногорія пропонує своє громадянство багатим бізнесменам, які інвестують в економіку цієї маленької балканської країни щонайменше 500 тисяч євро. Уряд в Подґориці хоче таким чином залучити іноземні інвестиції, опозиція натомість побоюється удару по міжнародній репутації країни, що прагне вступити у Євросоюз.

Чорногорська влада називає нову програму «економічним громадянством» та обіцяє, що нею можуть скористатися лише ті бізнесмени, які мають гідну довір’я біографію і фінансові можливості. Як мовиться в офіційному повідомленні, всі анкети будуть перевіряти за «суворими міжнародними стандартами».

При цьому уряд сподівається, що успішні бізнесмени перенесуть свої штаб-квартири до Чорногорії, створюватимуть нові робочі місця й поширюватимуть новітні технології.

Але представники опозиції не дуже вірять в економічну віддачу проекту і побоюються, що їхня країна стане притулком для олігархів та корумпованих політиків «у бігах».

Із чорногорським паспортом можна вільно подорожувати в ЄС

У березні цього року Чорногорія вже оголосила про те, що надала громадянство колишньому прем’єрові Таїланду Таксіну Чинавату, який втік від звинувачень у корупції в себе вдома та який обіцяв інвестувати гроші в туристичну галузь Чорногорії.

І хоча це відбулося на інших підставах, задовго до нинішнього оголошення програми «економічного громадянства», через це, зокрема, професор із університету Подґориці Миленко Попович стримано оцінює нову програму громадянства за гроші.

«Дотепер ми на свій розсуд вирішували, хто мав право приїхати, і отримали Чинавата, чиє чорногорське громадянство є досить проблематичним. Уряд говорить про вимогливі критерії, але я припускаю, що вони будуть дуже гнучкими. Якби Чорногорія була нормальною країною, то це могло б мати суттєвий вплив на економічний і соціальний розвиток країни. Але в нашому середовищі це місія, яку виконати неможливо», – сказав чорногорський оглядач в інтерв’ю Радіо Свобода.

Чорногорія, з населенням  до 700 тисяч осіб, стала незалежною чотири роки тому, відділившись від Сербії. Минулого року громадяни Чорногорії здобули право на безвізові подорожі до Європейського Союзу.

Місцева преса припускає, що чорногорським громадянством можуть зацікавитися російський олігарх Роман Абрамович і колишній власник автомобільної гонки «Формула-1» Едді Джордан, які мають на Адріатичному узбережжі Чорногорії свої вілли.

Автор: Мар’яна ДРАЧ
Джерело: Радіо Свобода