друкувати


О.Голубчак: Мисливське господарство є збитковим, бо ми вкладаємо в нього копійки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-12 09:30:37

Проблему збитковості мисливського господарства на Прикарпатті обговорили учасники наради користувачів мисливських угідь Івано-Франківської області під головуванням начальника обласного управління лісового господарства Олексія Голубчака.

Зі слів пана Голубчака, загальні витрати на розвиток мисливського господарства становлять 2100 тисяч гривень. В той де час, віддача від мисливських угідь склала лише 1250 тисяч гривень. Головний лісник області вбачає причину збитковості у надто малих розмірах капіталовкладень в розвиток галузі, насамперед у заробітну платню її працівників. З його слів, сьогодні зарплата єгеря, скажімо, у держлісгоспах становить 870 гривень, в обласній організації Українського товариства мисливців і рибалок – трохи більше, ніж 900 гривень, а у деяких користувачів – взагалі 700 гривень, що є менше, ніж мінімальна. «Ну скажіть мені, – розповідає він Коломия ВЕБ Порталу, – хто за 700 гривень буде сьогодні працювати?»

На думку О.Голубчака, ситуацію вдалось би виправити, якби держава передавала мисливські угіддя користувачам на оплатній основі.

На сьогоднішній день, за даними обласного управління лісового господарства, загальна площа мисливських угідь в області становить 989 тисяч гектар, які перебувають у використанні 35 державних, громадських та приватних структур. 41% цих площ використовується держлісгоспами.

Автор: Сергій БІЛИЙ