друкувати


Д.Чигринський: Пряме потрапляння на Євро-2012 - це мінус для України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-11 05:20:18

Захисник збірної України і "Шахтаря" Дмитро Чигринський з нетерпінням чекає товариської гри з голландцями у Донецьку.

- Головний тренер збірної Мирон Маркевич радий, що ви повернулися і проблем з ігровою практикою більше бути не повинно?
- Він точно не засмучений. Мирон Богданович дзвонив мені до Барселони, нарікав, що його турбує ситуація, що склалася, і для мене ці слова були дуже важливі. Правда, Маркевич не говорив, що неодмінно треба міняти команду, однак я розумів, що, майже не граючи, головному тренеру збірної з часом стану нецікавий.

- Пряме потпапляння у фінальну частину Євро-2012 - серйозний привілей для збірної України?
- По-моєму, навпаки, в контексті підготовки до чемпіонату це серйозний мінус.

- Навіть так?
- А що вас дивує? Ми опинилися в дуже непростому становищі, привабливому тільки на перший погляд: гарантовано зіграємо на домашньому ЄВРО. Насправді ж це досить ілюзорна привабливість.

- Чому так вважаєте?
- Тому що будь-яка команда, яка успішно пройшла випробування відбірковим турніром, напевно готова грати у фіналі. Це беззаперечний критерій сили і дієздатності збірної. А ми його позбавлені. У нашому випадку визначити реальний ступінь готовності команди буде складно, якщо не сказати - неможливо. На товариську гру важко налаштуватися так само, як і на офіційний матч. Мотивація, рівень відповідальності - все це не порожні слова. Проте вибору у нас немає, і нічого іншого не залишається, як вбирати тренерські ідеї, філософію гри, якої дотримується Маркевич, в товариських матчах.

- Вам зрозуміла ця філософія?
- Після трьох матчів - з Литвою, Румунією і Норвегією - перші кроки до її осягнення зроблені. І справа навіть не в переможних результатах. Якщо футболісти перейнялися ідеєю тренерської, значить, вона обіцяє стати плідною.

- Ця ідея дуже відрізняється від тієї, якою керувався попередник Маркевича на посту головного тренера збірної?

- Суттєво відрізняється. Сприйняття гри, ставлення до неї - все змінюється. Маркевичу не потрібен результат за всяку ціну, коли згідно з приказкою, "гра забувається". Саме гру, видовищну і збалансовану, Мирон Богданович ставить в основу. Він домагається гармонії гри і результату, в минулому, чого вже гріха таїти, не властивого нашій команді.

- Голландці збираються виставити в середу на "Донбас Арені" резервний склад. Вас це засмучує?
- Безумовно. З честолюбними дублерами з Нідерландів може вийти важкий спаринг, проте всі розуміють, що це так чи інакше не буде зустріч з віце-чемпіонами світу. Коли матч планувався, ніхто не знав, чим все закінчиться в ПАР. Вилетіли б голландці, скажімо, в 1/8 фіналу, і, цілком можливо, приїхали б до Донецька нехай без свіжого титулу, але основним складом.

- Валерій Газзаєв запропонував тренерам української збірної теж виставити резервістів, перевірити молодь і не навантажувати зайвий раз таких гравців як Андрій Шевченко, яким належить виступати в єврокубках.

- Мене це не стосується. Мені зараз корисно виходити на поле якомога частіше.

Джерело: ТСН.ua