друкувати


Лишай можна вивести настоєм оцту й чистотілу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-11 05:00:48

Світлана Черненко, 66 років, із селища Оратів на Вінниччині торік ледь не спалила онуці носа йодом. Так виводила лишай за порадами лікаря.

5-річну Софію мати повезла до родичів у село на березі Дністра в Тернопільській області. Дитина тиждень гуляла гола на подвір’ї, гралася зі псом, купалася в річці. Коли повернулася додому, на носі та підборідді з’явилися червоні прищі. З часом вони збільшилися і почали лущитися. Плями з’явилися також на грудях, під ліктем та на гомілці.

— Донька думала, що то якась алергія від комарів, і мазала ті вавки дитячим кремом, — каже Світлана Черненко. — Потім знайома дала їй попіл, який привезла з Індії, від якогось іще живого святого. Плями не проходили. У лабораторії Софійці пошкребли скальпелем луску з носа, виявили лишай.

10 днів ніс дитини мастили протигрибковою маззю і йодом. Уражені місця заліплювали лейкопластиром. Лікування не давало результатів. Плями збільшилися і почали боліти. Коли дівчинку показали педіатрові, той сказав, що тепер треба лікувати хімічні опіки шкіри. Лишаю давно немає.

— Лишаї — явище сезонне, доки кішки плодяться, — говорить 31-річна Єлизавета Малиновська, дерматовенеролог із Києва. — Лишаї зазвичай ”сидять” на шерсті кошенят, а діти з ними граються. Аби заразитися, достатньо доторкнутися руками. Від імунітету це не залежить. Круглі плями починають лущитися десь за тиждень. Від неправильного лікування лишай може перейти на голову, і доведеться його виводити у лікарні. Плями не можна мочити, але й не слід закривати пластиром. Грибок під ним пріє і росте. Йод також не рекомендую. Він пече шкіру. Краще мазати аптечними мазями і протирати розведеним яблучним оцтом. Лікувати лишай досить сім днів.

Киянці Ірині Луцишиній, 63 роки, медсестра дитячої поліклініки порадила лікувати дитячу недугу настоєм із горілки, оцту й міцного навару чистотілу.

— Беремо рідини у рівних частинах. Набираємо настою на тампон із марлі, прикладаємо до плями і прикриваємо зверху шматком целофану. Такий компрес може зняти лишай за одну ніч. Якщо вавка задавнена, досить час від часу мазати настоєм, а потім прикладати на ніч. За три дні хвороба пройде.

Автор: Ольга ДЕНИС
Джерело: Gazeta.ua