друкувати


Мінагрополітики запропонує Кабміну ввести квоти на експорт зернових з України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-11 11:20:23

Найбільші зерноторгові компанії країни прийняли рішення запропонувати уряду ввести повну заборону на експорт пшениці з України.

У вівторок, 10 серпня, президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко повідомив, що така заборона дозволить зупинити різке зростання цін на пшеницю (за останні два місяці - на 300-400 грн/т) і уникнути підвищення цін на хліб, підкресливши, що експортери будуть виконувати рішення уряду, пише "Коммерсант-Украина".

Зернотрейдери зацікавлені у введенні тимчасової заборони, так як це дозволить їм розраховувати на автоматичну ліквідацію контрактів з контрагентами у зв'язку з форс-мажорними обставинами. Багато учасників ринку в червні уклали контракти за надто низькими цінами і тепер не можуть виконати свої зобов'язання.

Мінагрополітики не підтримало ідею УЗА. "На зустрічі зі мною представники зернової асоціації виступили з ініціативою заборони на експорт пшениці. Я вважаю таку міру неефективною і запропонував їм розглянути варіант квотування експорту", - розповів міністр агрополітики Микола Присяжнюк.

За його словами, сторони прийшли до згоди і у середу, 11 серпня, питання введення квот на експорт усіх видів зернових буде розглянуто в Кабміні. Квотування дозволить Україні зберегти присутність на світовому ринку зерна, допоможе уникнути "надуманого" ажіотажу і подорожчання хліба, уточнив пан Присяжнюк: "За допомогою постанов уряд зможе гнучко збільшувати або зменшувати розмір квот, скасовувати їх залежно від ситуації". Через несприятливі погодні умови Мінагрополітики знизило прогноз урожаю зернових в нинішньому році з 42 млн т до 40-40,8 млн т.
Заступник міністра економіки Валерій П'ятницький заявив, що введення квот на експорт, можливо, повинно буде бути узгоджене з СОТ.

"Потенційно існує можливість введення тих чи інших обмежувальних заходів, пов'язаних з надзвичайними ситуаціями, наприклад із загрозою національній продовольчій безпеці", - відзначив він.

Пан П'ятницький не виключає, що рішення Кабміну і не потребують додаткових погоджень із СОТ і йому буде досить лише повідомити організацію про їх введення. "Коли ми вводили 13-відсоткову надбавку на імпорт окремих товарів, з боку СОТ були серйозні заперечення. Однак нам вдалося домогтися дії надбавки на якийсь час", - сказав пан П'ятницький.

Проти введення повної заборони експорту пшениці заперечує Світовий банк (СБ). До того ж це суперечить положенням Конвенції про торгівлю зерном, до якої Україна приєдналася з 8 серпня, говорять учасники ринку.

Більшість компаній зернотрейдерів виступають проти квотування. "В Україні не налагоджений механізм розподілу квот, до того ж це обмежує конкуренцію серед зернотрейдерів - на ринок виходить не торговець з товаром, а торговець із квотою", - заявив менеджер однієї з найбільших зернотрейдерських компаній.

Незважаючи на це, на нараді у міністра агрополітики було прийнято рішення, що в нинішній ситуації введення квот - "єдине правильне рішення", розповів гендиректор компанії "Волари" Юрій Гордейчук. За його словами, зернотрейдери звернулися до Мінагрополітики з проханням встановити квоту у розмірі 5 млн т всіх видів зернових до кінця маркетингового року. Ще на минулому тижні в міністерстві заявляли, що з країни можна буде вивезти 15 млн т зерна.

Рішення уряду про введення квот на експорт зернових завдасть серйозного матеріального збитку зернотрейдерські компанії. "На відміну від заборони, режим квотування не розцінюється як форс-мажор. Міжнародні арбітри вимагають у спорах або виконання контракту в повному обсязі, або сплати штрафних санкцій", - повідомив керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.

Ринок відреагує на введення експортних квот зниженням цін на зернові, вважають учасники ринку. Яким воно буде, стане зрозуміло після того, як будуть названі обсяги квот, встановлені урядом, говорить Юрій Гордейчук: "З досвіду минулих років можна сказати, що протягом перших же тижнів ціни на внутрішньому ринку 'відкотяться' назад в середньому на 10-15 %".

Джерело: ТСН.ua