друкувати


Паспорт для Бровка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-10 06:30:11

Більше двох третин собак, що використовуються на в полюванні прикарпатськими мисливцями, не мають на це відповідних дозволів.

Мало хто може уявити собі полювання без четвероногого друга. Собака, його бездоганний нюх і прить завжди були вірними помічниками доброго мисливця. Але виявляється, що така допомога не завжди є законною. «Собака повинна мати паспорт. – розповідає «Експресу» голова Івано-Франківської обласної організації Федерації мисливського собаківництва України Іван Мицак, – Функції видачі таких паспортів держава делегувала нашій федерації, що є колективним членом Кінологічної спілки України». Зі слів пана Миака для отримання паспорту собака повинен бути мисливської породи в щонайменш четвертому поколінні. Підставою для видачі документів на мохнатого мисливця є довідка про походження тварини, видана власником самки, від якої він народжений.

На сьогоднішній день в Івано-Франківській області лише 222 мисливці є членами Федерації мисливського собаківництва, а відтак лише 262 собаки мають документи, які дозволяють їх використання в полюванні. «В той же час, – зазначає І.Мицак, – собак, які реально використовуються на полюванні, на Прикарпатті нараховуюється 700 – 800, навіть до 1000 голів. Лише по Рогатинському району, приблизно 35% адміністративних протоколів щодо порушення правил полювання складено в зв’язку з використанням собак без відповідного допуску».

Втім, полюючи з собакою, який не має відповідного допуску, можна не тільки викласти чималу суму у вигляді штрафу, а й втратити свого четвероного друга. «Якось, – продовжує головний мисливський собаківник області, – мені довелося навіть застрелити одну собаку. Собака належала одному депутатові районної ради. Це була непородиста собака, не мала допуску до полювання, приймала участь в полюванні і проявляла агресію до мене». Зі слів пана Мицака, породисті собаки не проявляють агресію до людей, оскільки керівництво Федерації перевіряє їх на слухняність, наявність відповідних привичок тощо.

Автор: Сергій БІЛИЙ