друкувати


В Івано-Франківську справили поминки по клубу «Химера»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-10 04:15:17

Чимало мешканців обласного центру, яким випало ввечері 9 серпня прогулюватись вулицею Чорновола, були вражені виглядом незвичної процесією. Більш як два десятки молодих людей, багато з яких були одягнені в жалобно-чорні сорочки та плаття, поклали похоронний вінок, квіти і свічки до стін приміщення, в якому донедавна було розташоване арт-кафе «Химера».

Як виявилось, в такий спосіб креативна молодь Івано-Франківська вирішила відзначити 9 днів з днів закриття знакового для них закладу, з яким був пов'язаний вагомий період їх життя.

«Ми – ініціативна група, – розповідає «Коломия ВЕБ Порталу» один з організаторів перформансу активний учасник «химерного життя» політолог, Дмитро Чуйко, – представляємо ту частину населення міста, для якої цей клуб став частинкою життя. За шість років свого існування цей заклад став прилистком для креативної молоді Івано-Франківська. Я сподіваюсь, що нас хтось почує і «Химера» відновить своє існування, хоча ми розуміємо, що такого концептуального закладу в Івано-Франківську вже не буде».

На стрічці вінка не даремно написано «Химері від родини». Адже всі ті, хто прийшли в цей день до стін улюбленого арт-кафе, як всі учасники тематичних груп в різного роду соціальних мережах, – ті, хто просиджував в «покійному» клубі цілі вечори і ті, хто просто заходив перекусити і випити гальбу холодного пива – вважають себе великою «химерною» родиною.

«Емоції переповнюють мене. – говорить постійна клієнтка клубу Зоряна Мартинюк, – Такий розпач… Таке відчуття пустоти… Після закриття «Химери» Івано-Франківськ реально спустів».

Ініціаторів акції підтримали активісти громадсько-політичних структур, зокрема Української народної молоді, місцеві митці.

Після покладання вінків і хвилини мовчання перед входом до улюбленого для багатьох кафе був імпровізований поминальний бенкет, де були і традиційні для таких заходів цукерки, і «Вічная пам'ять», і символічна чарка зі скибкою хліба, і спогади учасників про найприємніші моменти життя, пов’язані з кафе. «Я дуже шкодую за зайчиками, які тут народилися, коли всі хворіли на грип, – розповідає відомий Івано-Франківський митець і ві-джей Денис Овчар, – Саме тут було створено антигрипову маску у вигляді зайця-побігайця. Тут призначалися усі зустрічі, тут збиралися веселі компанії. Зараз мені важко говорити. Сум бере…»

Автор: Сергій БІЛИЙ