друкувати


Першовересневі клопоти — в розпалі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-10 04:00:21

Хоча нинішнього року до прикарпатських шкіл прийде на три тисячі менше учнів, ніж їх було торік, матеріальна база загальноосвітніх закладів області вже на 98 відсотків готова до Першовересня, зазначила начальник управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк на колегії обл­держадміністрації, що розглянула у п’ятницю ступінь готовності в регіоні до нового 2010-2011 навчального року.

Правда, процес належного програмно-технічного оснащення шкіл ще далекий від завершення. І однією з чільних проблем є забезпечення сільських загальноосвітніх шкіл інтернет-ресурсами. Наразі задовільною ситуація з цим тільки в Богородчанському районі. Тим-то ще під час засідання голова ОДА Михайло Вишиванюк доручив керівникові Івано-Франківської філії ВАТ «Укртелеком» Петрові Романіву забезпечити бібліотеки всіх сіл області, зокрема і шкільні, вільним доступом до інформаційних систем. І нагадав, що це потрібно зробити і в рамках регіональної програми з реконструкції населених пунктів «Прикарпаття — писанковий край».

Відповідні доручення з цього приводу дали і головам РДА, оскільки, за словами З. Болюк, лише на Тлумаччині не забули передбачити в районному бюджеті кошти на різні шкільні потреби — від облаштування комп’ютерних класів до придбання посуду для їдалень. В інших же районах про це наразі подбали недостатньо.

Загалом на колегії розглянули комплекс насущних питань із життя школи. Йшлося зокрема і про потребу поліпшення кадрової роботи в освітянській сфері. Адже не таємниця, що чимало молодих учителів не можуть знайти собі роботу за фахом, а тим часом кожен п’ятий із чинних педагогів — пенсійного віку. Мало того, в багатьох школах ще працюють фахівці, котрим уже далеко за 70. Отже, влада Прикарпаття, як заявив М. Вишиванюк, має зайняти державницьку позицію щодо влаштування на роботу недавніх випускників профільних факультетів. Мова, звичайно, не про те, за його словами, щоби взагалі звільняти заклади освіти від досвідчених учителів, але доцільно б перевести багатьох на нижчу ставку, щоб дати дорогу молодим.

Таку ж саму соціально й національно значущу позицію продемонстрував голова ОДА, наголосивши, що в кожному населеному пункті, незалежно від його «перспективності» та кількості дітей, обов’язково має бути початкова школа-садок. На його ж пропозицію, в серпневих конференціях учителів, на яких ітиметься не лише про навчальні програми, а й про матеріальні потреби шкіл, відтепер братимуть участь і керівники РДА, і члени колегії облдерж­адміністрації.

P. S. Мабуть, одним із перших відрадних результатів цьогорічної вступної кампанії стало збільшення серед абітурієнтів попиту на виробничі професії. У профтехучилищах області за наявності державного замовлення на 4,7 тисячі місць прийняли вже понад 5,5 тис. заяв. З управління освіти і науки ОДА звернулися до профільного міністерства з проханням збільшити обсяги держзамовлення, щоби не відмовляти юнакам і дівчатам у їхньому прагненні здобути ту чи іншу професійно-технічну освіту. Однак там зволікають... На колегії М. Вишиванюк пообіцяв З. Болюк особисто посприяти в тому, щоби в Міносвіти і науки прийняли правильне рішення з того приводу — дозволили зарахувати на навчання до ПТУ всіх охочих набути виробничу спеціальність.

Автор: Василь МОРОЗ
Джерело: Газета «Галичина»