друкувати


Гірський мед - найцінніший

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-10 03:30:22

Гірський мед - найцінніший. Хоча Карпати й не можуть похвалитися великою гаммою ведмежих ласощів. Серед найпоширеніших - весняні, малинові та меди різнотрав'я. Однак саме на високогір'ї є можливість збирати унікальні падеві - зі специфічним смаком та ароматом.

Їх вирізняє надзвичайно високий вміст мікроелементів, вітамінів та біологічно активних речовин. У Михайла Хмеляка на пасіці - близько трьох десятків вуликів. Бджільництво для нього - справа усього життя та родинний бізнес. Навчатися цій справі розпочав одразу після школи. Останні 15 років солодким промислом займається професійно.

Окрім короля натуральних продуктів - а саме так називають мед, - створює медові напої та вироби з натурального воску. Солодкий врожай на високогір'ї невеличкий - 6-7 кілограмів меду на бджолину сім'ю, кажуть пасічники, - це дуже мало. Збір цього цінного продукту на рівнині значно щедріший, однак якість уже не та. До речі, споживання цього безцінного продукту природи не лише сповільнює процес старіння, але й надихає на творчі звершення. Як стверджують вчені, діти, котрі регулярно вживають якісний мед, більш талановиті.

Джерело: Радіо «Західний полюс»