друкувати


Перед місцевими виборами ринок передвиборної роботи ожив

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-10 12:05:05

Перед місцевими виборами ринок передвиборної роботи ожив: в Інтернеті вже з'явилися пропозиції попрацювати агітатором, постояти в наметі, пороздавати листівки. На виборах можна непогано заробити: за участь в акціях - до 5 тис. грн на місяць, за роботу у штабах - до 15 тис.

Так, за роздачу листівок пропонують до 60 грн за годину, за сидіння в наметі - до 100 грн на день, за ходіння по домівках - 50 грн (приблизно такі ж розцінки були і на недавніх президентських виборах).

"Робота розпочнеться з другої половини вересня, потрібно буде з 15 до 20 вересня ходити по домівках і робити соцопитування - за кого люди голосуватимуть. Платити обіцяють 50 грн на день. Можливо, буде робота і для тих, хто хоче стати членом, секретарем або главою дільничної виборчої комісії, але тут поки нічого не ясно", - розповіла дівчина Оксана, яка розмістила одне з оголошень.

Охочих потрудитися на місцевих виборах, які пройдуть 31 жовтня, аж занадто. "На цьому можна дуже непогано заробити. Якщо активно брати участь в усіх акціях - то до 5 тис. грн на місяць, а якщо мати знайомих у штабах - то й усі 15 тис. Адже на одному і тому самому мітингу можуть стояти люди, яким платять 50 грн, і ті, які отримують 150 грн. Останні стоять по знайомству. А перші - так, по оголошенню прийшли, - розповів студент Валерій Ф., який вже кілька років заробляє на виборах.

"До речі, сума, яка доходить до рядового учасника мітингу, у п'ять разів менша, ніж та, яку виділяє партія на цього самого учасника, - усе інше осідає в кишенях "сотників" і "тисячників" (люди, що відповідають, відповідно, за набір 100 і 1000 учасників мітингу). Мені і самому пропонували стати "сотником" - але я не хочу людей дурити. Буду знову рядовим - вже знайшов оголошення, залишив свої контакти. І чекаю роботу", - додав він.

"Щоб добре працювати, потрібно тільки цим і жити. Адже у цій справі беруть участь, в основному, студенти - ним ще вчитися потрібно. Але навіть якщо два вихідних і ще один буденний день постояти в наметі - це вже 300 грн. Плюс 300 доларів мені заплатили як членові комісії на виборах президента. Непогано!" - радіє студентка Світлана.

"Це кому як пощастить. Мій досвід показує, що спочатку обіцяють одне, а врешті отримуєш у два-три рази менше. Я якось підрахував: вийшло, що плата за мітинг тільки покрила мої витрати на чай-каву", - скаржиться киянин Слава.

Непогано заробляють члени комісій. "Я в 2010-му був рядовим членом комісії на виборах президента: за роботу давали від 500 до 2 тис. грн залежно від партії", - розповів студент Денис Ш.

"Раніше ціни були вище. Скажімо, у 2004 році я була главою комісії і отримала від держави і партії сумарно 700 доларів. Правда, вже на парламентських у 2007-му отримала 150 доларів як секретар комісії. Думаю, зараз розцінки будуть не вищі", - додає економіст Вікторія Б.

Хлібне місце - штаб. "Скажімо, на президентських виборах один з кандидатів, який потрапив до першої п'ятірки лідерів, платив по 3 тисячі доларів главам штабів і по 2 тисячі доларів - їх заступникам. Та й рядові співробітники штабів зазвичай не скаржаться на зарплати: але влаштуватися туди можна тільки через знайомих або знайомих знайомих", - розповів один з бувалих учасників виборів.

Джерело: ТСН.ua